Brazilië: Ontbossing Amazonewoud slechtst in tien jaar
25 Nov 2018, 05:41
foto
De overheid legt de schuld van de ontbossing van het Amazonewoud bij de illegale houtwinning. (Foto: AFP)


De ontbossing van het Amazone regenwoud in Brazilië heeft zijn hoogste niveau bereikt in een decennium. Volgens officiële gegevens werd ongeveer 7.900 km2 van 's werelds grootste regenwoud vernietigd tussen augustus 2017 en juli 2018 - een gebied dat ongeveer vijf keer zo groot was als Londen.

De minister van Milieu, Edson Duarte, zei dat illegale houtkap de schuld was van de zware ontbossing. De cijfers komen voort uit bezorgdheid over het beleid van de nieuw verkozen president van Brazilië, Jair Bolsonaro. Tijdens de verkiezingscampagne van 2018 beloofde Bolsonaro om de boetes voor schadelijke bosbouw te beperken en de invloed van het milieuagentschap te verzwakken.

Een assistent van de president-elect heeft ook aangekondigd dat het bestuur de ministeries van landbouw en milieu zal samenvoegen, waarvan critici zeggen dat ze het regenwoud in gevaar kunnen brengen. Volgens de meest recente gegevens van de regering is het grootste deel van de ontbossing in de deelstaten Mato Grosso en Pará opgetreden en stegen de cijfers van vorig jaar met 13,7%.

Mato Grosso is de grootste producent van granen in Brazilië en critici zeggen dat de uitbreiding van de landbouw ook het regenwoud aantast. Duarte gaf de schuld aan "een opleving van de georganiseerde misdaad" voor de illegale ontbossing en zei dat het land de strijd tegen "milieuovertredingen en ter verdediging van de duurzame ontwikkeling van de vegetatiegordels moet verruimen.

Satellietgegevens van het ontbossingsmonitoringproject, bekend als Prodes, zijn gebruikt bij de jaarlijkse enquête. Hoewel het cijver een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar markeert, toen het tempo van ontbossing met 16% daalde in een periode van 12 maanden, is het nog steeds een daling van 72% ten opzichte van 2004, toen de Braziliaanse federale regering maatregelen nam om ontbossing tegen te gaan.

In dat jaar werd een gebied ter grootte van Haïti - meer dan 27.000 vierkante kilometer - uit het regenwoud verwijderd. Het Amazonegebied heeft het grootste tropische regenwoud ter wereld en is de thuisbasis van planten- en diersoorten die nog steeds worden ontdekt door wetenschappers. Het merendeel van de miljoenen vierkante kilometers bevindt zich in Brazilië, waar grondbezitters onder wetten die teruggaan tot 1965, een percentage van hun eigendom bebost moeten houden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April