VHP gaat niet mee met NPS, ABOP, PL en C-47 in Staatsraad
24 Nov 2018, 00:49
foto


Binnen de Staatsraad is er geen eenduidig standpunt ingenomen over de wijzigingen die de regering wil doorvoeren de komende verkiezingen. Combinaties vóór de verkiezing wordt verboden, de 1% regeling voor politieke partijen om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, vervalt. De wijze van verkiezing van ressortraden wordt gewijzigd. De vertegenwoordigers van de oppositionele partijen VHP, DOE en PALU hebben mede advies uitgebracht aan de president om de wetswijzigingen door te sturen naar De Nationale Assemblee. ABOP, PL, NPS en C-47 hebben een minderheidsstandpunt ingenomen. Zij zijn tegen de wetswijziging.

De vier leden die een afwijkend advies hebben uitgebracht, wilden meer tijd hebben om de ingrijpende wijzigingen van de wetsartikelen te bestuderen. Starnieuws verneemt dat zij zich maatschappelijk wilden oriënteren om een goed overwogen advies uit te brengen. Aangezien de meerderheid op de plenaire vergadering de wetswijzigingen wilde behandelen, verlieten de vertegenwoordigers van de ABOP, PL, NPS en C-47 de vergadering.

Door de plenaire spoedbehandeling van de wetsontwerpen, zeggen de leden die een afwijkende mening hebben, dat ze niet genoeg tijd hadden om de wijziging van de Grondwet, Kiesregeling en het Decreet Politieke Partijen grondig te bestuderen. Er kon daarom door hen geen weloverwogen advies gegeven worden. De president wordt geadviseerd niet mee te werken aan de wijziging van de wetten.

Tijdens de vergadering van de Staatsraad bleek dat de VHP niet is meegegaan met NPS, PL en ABOP. Doorgaans trekken deze partijen samen op. Indien de VHP meewerkt aan de wetswijziging, zal de gekwalificeerde meerderheid 34 stemmen in De Nationale Nationale Assemblee behaald worden om de wetswijzigingen door te voeren.
Advertenties