RvM keurt wijziging wetten over verkiezingen goed
22 Nov 2018, 00:00
foto
De regering wil artikel 163 van de grondwet en enkele artikelen van de Kiesregeling en Decreet Politieke Organisaties, wijzigen.


De regering wil het verkiezingssysteem van ressortraden (Grondwet), de pre-electorale samenwerking (Kiesregeling) en de 1%-regeling (Decreet Politieke Organisaties) wijzigen. Starnieuws verneemt dat de Raad van Ministers (RvM) deze week goedkeuring heeft gegeven aan de wetswijziging. Nadat de Staatsraad advies heeft uitgebracht, zullen de drie wetswijzigingen ingediend worden bij De Nationale Assemblee.

Voor de wijziging van artikel 163 van de Grondwet is 2/3 meerderheid nodig. In dit artikel staat: De samenstelling van de ressortraden vindt plaats na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen binnen het ressort. De volgorde der gekozenen wordt bepaald naar de rangorde der hoofdelijk verworven stemmen. Hierdoor worden alle beschikbare zetels toegekend. Behoudens andere wettelijke eisen voor verkiesbaarheid in de vertegenwoordigende lichamen, dienen de kandidaten voor een ressortraad of een districtsraad hun woonplaats en hoofd- of werkelijk verblijf te hebben in het betreffende district of ressort.

Wijziging
De regering stelt voor dat de samenstelling van de ressortraden plaatsvindt na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen, krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelden en voorkeursstemmen binnen het ressort. De wijziging van dit grondwetsartikel houdt in dat het stelsel van personenmeerderheid wordt vervangen door dat van evenredigheid voor de ressortraden. Dit stelsel is volgens de regering voordelig voor alle deelnemende politieke organisaties en in het bijzonder voor de kleine politieke partijen. Bij consultaties van politieke en maatschappelijke organisaties blijkt een grondige reden te bestaan om over te gaan tot wijziging van de wijze waarop de ressortraden worden gekozen.

Pre-electorale samenwerking
In de wetswijziging stelt de regering voor dat artikel 7 van de Kiesregeling komt te vervallen. Dit artikel luidt nu: Voor de toepassing van deze wet wordt als politieke organisatie mede beschouwd een combinatie van politieke organisaties, welke met het oog op deelname aan algemene, vrije en geheime verkiezingen is gevormd, mits deze combinatie bestaat uit politieke organisaties die voldoen aan de in het "Decreet Politieke Organisaties" gestelde vereisten en niet van deelneming aan verkiezingen zijn uitgesloten op grond van het bepaalde in artikel 8 van bedoeld decreet.
Indien de wijziging wordt goedgekeurd kunnen alleen individuele politieke organisaties deelnemen aan de verkiezingen. In de Kiesregeling zal ook worden aangepast dat het gehele bestuur van een politieke organisatie de kandidatenlijsten en andere documenten moeten ondertekenen. Volstaan kan worden met het dagelijks bestuur of anderen die de partij mogen vertegenwoordigen.

1% regeling
De regering stelt voor bij de wijziging van het Decreet Politieke Organisaties dat artikel 8 lid 1 b komt te vervallen. Dit artikel luidt: Eveneens mogen aan de verkiezingen van volksvertegenwoordigende lichamen niet deelnemen, politieke organisaties die niet hebben overgelegd een ledenlijst waaruit blijkt dat het aantal kiesgerechtigde leden tenminste 1% van het totaal aantal kiesgerechtigden in Suriname is.
Sinds de invoering van deze regeling blijkt dat kiezers op meerdere lijsten voorkomen. Sommige partijen halen na schrapping de 1% regeling niet. Toch worden ze toegelaten tot de verkiezingen, omdat er duidelijke richtlijnen ontbreken. Als deze wijziging wordt doorgevoerd, hoeven partijen geen fictieve leden door te geven door de kiezerslijst over te schrijven.
Advertenties