Onderhandeling opvolger Cotonou-overeenkomst gestart
21 Nov 2018, 00:55
foto
Sieglien Burleson, ambassadeur van Suriname bij het Koninkrijk van België en de Europese Unie, is officieel toegelaten tot het Committee der Ambassadeurs van de (African Caribean and Pacific group of countries (ACP). (Foto: Buza/NII)


De onderhandelingen voor de overeenkomst die de huidige Cotonou Partnerschapsovereenkomst zal moeten vervangen, zijn reeds gestart. Sieglien Burleson draagt tijdens de onderhandelingen in ACP-verband het Surinaamse belang uit. De regering wil naast beschikbaarstelling van ontwikkelingsfondsen ook aandacht voor technische assistentie en samenwerking op gebieden zoals onderwijs, gezondheid en milieu.

Burleson, ambassadeur van Suriname bij het Koninkrijk van België en de Europese Unie, is op 15 november officieel toegelaten tot het Committee der Ambassadeurs van de (African Caribean and Pacific group of countries (ACP). Suriname had vanaf 2016 geen ambassadeur in België.

De ACP is de organisatie van 79 Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen die voorheen koloniën waren van west Europese landen. Deze landen onderhandelen om de 5 jaar met de Europese Unie als hun belangrijkste ontwikkelingspartner over preferentiële toegang van goederen en diensten tot de Europese markt, meldt de voorlichting van Buitenlandse Zaken.

Burleson heeft benadrukt dat het belangrijk is dat de ACP-landen ook hun eigen intra-regionale instituten versterken om Zuid-Zuid samenwerking en intra-regionale handel te stimuleren. Enkele uitdagingen van de ACP-landen zijn de noodzaak voor economische diversificatie en het vergroten van het lokale component bij productie van goederen en diensten.

Uit een recent rapport van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) over de economische integratie van de ACP- landen (2018 report on Key Statistics and Trends in Economic Integration of the ACP region) blijkt dat de meeste ACP-landen voor hun exportinkomsten nog afhankelijk zijn van beperkte afzetmogelijkheden in enkele ontwikkelde landen, terwijl scheepvaartverbindingen, e-commerce en productiviteit nog gebrekkig zijn. In dit verband werd vermeld het productiviteitscentrum waarvan de oprichting onlangs in DNA is goedgekeurd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April