Surcad start promotie voor 117 met simulatie aanrijding
20 Nov, 15:40
foto
De Surinaamse Centrale Ambulance Dienst (Surcad) heeft een simulatie gehouden. Er is een zwaar verkeersongeluk in scene gezet. (Foto's: René Gompers)


In januari 2019 wordt er een campagne op touw gezet om ‘117’ te promoten. Dat is het nummer van de Surinaamse Centrale Ambulance Dienst (Surcad). Zondag is er een zwaar verkeersongeluk te Leonsberg in scene gezet, een praktische oefening voor het ‘eerste hulp’ personeel van Surcad én de brandweer. De simulatie was tegelijk ook promotie voor 117. De hulplijn is al actief; men mag nu al rechtstreeks bellen voor een ambulance.

Er zijn drie slachtoffers. Een fietser zit op straat, enkele meters verder zijn twee mannen bekneld in een auto die op zijn zij ligt. De fietser is snel geholpen, ze krijgt een nekkraag om en wordt op een brancard naar de een van de vier ambulances gebracht. Omstanders verzamelen zich op de plek, vol spanning kijken ze toe hoe alles op alles wordt gezet om de mannen uit de auto te halen. Een van de ‘slachtoffers’ schreeuwt van de pijn. Alleen een hand is zichtbaar beneden bij de auto. De andere man hangt uit zijn stoel met de ‘seatbelt’ om. Het is moeilijk om bij hen te komen.

De ‘broeders en zusters’ zijn druk in de weer. Zaken gaan toch anders in de praktijk. De hulpverleners moeten ‘flexi’ zijn om bij de slachtoffers te komen, vast te stellen wat er mis is, ze in leven te houden. Het lukt ze de ‘hangende’ man te bevrijden. Maar hij gaat in shock op de brancard. De brandweer is nodig om de auto te ‘knippen’ om bij de andere persoon te komen. Daarna is er nog meer mankracht nodig om het afgesneden deel te schuiven. Eindelijk lukt het om de man uit de zwaar gehavende auto te halen. Maar hij beweegt bijna niet meer. In de ambulance wordt momentenlang geprobeerd hem te stabiliseren.

“Het Surcad personeel wordt goed getraind,” merkt directeur Roel Brug op. “Maar in de klassen moeten de leerlingen zich veel scenario’s zelf voorstellen. Het is anders als het voor je neus staat. Het is een situatie waarbij je moet kiezen wat gaat overheersen, je emoties of de adrenaline. Nu gaat het ook niet alleen over het helpen van patiënten in de praktijk maar ook over samenwerking met de brandweer.” De simulatie is tegelijk ook een examen geweest voegt Ronny Thakhoersing, de consultant voor Surcad toe. “Je moet slagen voordat je naar een trauma melding kan gaan. Het team dat het examen heeft afgelegd mag de volgende keer uitrukken.”

Thakoersingh deelt mee dat de simulatie ook bedoeld was om 117 in beeld te brengen. “Surcad is nog niet zo bekend in Suriname. Vanaf volgend jaar beginnen we met een grote promotie campagne. 117 is het nummer dat men kan bellen voor een ambulance.” De dienst heeft een eigen meldkamer, negen ambulances, een motorfiets en een boot voor hulp op het water. Brug geeft aan dat er met verzekeringsmaatschappijen wordt nagegaan hoe de kosten voor ambulancediensten gedekt te krijgen.

René Gompers

Friday 24 May
Thursday 23 May
Wednesday 22 May