Witte Huis geeft perspas CNN-verslaggever terug
20 Nov 2018, 05:54
foto
Jim Acosta verloor zijn toegang tot het Witte Huis na een heftige uitwisseling met president Donald Trump. (Foto: Reuters)


Het Witte Huis heeft de persreferenties van CNN-verslaggever Jim Acosta hersteld. De actie komt minder dan twee weken nadat deze tijdens een persconferentie waren ingetrokken tijdens een ruzie met president Donald Trump. De ommekeer kwam dagen nadat een rechter de 'Trump-Administration' had opgedragen de perspas van de journalist terug te geven.

Het Witte Huis heeft maandag zijn besluit aangekondigd, maar heeft tegelijkertijd ook "regels voor toekomstige persconferenties" vastgesteld. Deze omvatten het toestaan van slechts één vraag van elke journalist. Vervolgvragen, voegt het Witte Huis eraan toe in een brief aan Acosta, worden alleen toegestaan "naar goeddunken van de president of andere functionarissen van het Witte Huis".

De brief waarschuwde dat verdere actie tegen Acosta zal worden ondernomen, tenzij hij de nieuwe regels volgt. Trump heeft gedreigd om uit toekomstige persconferenties te stappen als verslaggevers niet handelen met "decorum".

Reagerend op het besluit van maandag om zijn pas te herstellen, zei Acosta dat hij ernaar uitkeek terug te keren naar het Witte Huis. Tijdens de persconferentie op 8 november probeerde een stagiair uit het Witte Huis de microfoon van Acosta af te pakken, terwijl hij probeerde de president een vervolgvraag te stellen.

Trump noemde Acosta 'een onbeleefde, vreselijke persoon' en de verslaggever mocht een dag later het Witte Huis niet binnen. CNN diende een rechtszaak in om de pas van Acosta te laten herstellen en werd bijgestaan door andere mediaorganisaties bij zijn inspanningen, waaronder het conservatief leunend Fox News.

In een voorlopige uitspraak op vrijdag, zei een rechter in Washington DC dat de administratie onvoldoende rechtvaardiging voor de herroeping had gegeven, en dat de grondwettelijke rechten van Acosta zwaarder wogen dan het recht van het Witte Huis om een ordelijke nieuwsconferentie te houden.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April