Newmont Suriname valt over uitspraken vakbond
19 Nov 2018, 19:42
foto
Een overzicht van de Merian- goudmijn in het district Sipaliwini. (Foto: Newmont Suriname)


Newmont Suriname heeft lokale en internationale experts die kennis dragen van de Surinaamse wetgeving en ervaring hebben uit het verleden, aangetrokken om een pensioenplan te ontwikkelen. De vakbond binnen het bedrijf, Newmont Werknemers Organisatie (NWO), heeft eerder gezegd dat het streeft naar een goud gerelateerd pensioenfonds. Newmont Suriname vindt dat een riskant streven.

In een persbericht zegt de multinational dat de prijs van goud wordt bepaald door wereldwijde markten en internationale economische schommelingen en niet door Newmont. Hij wijst erop dat de inkomsten uit de goudproductie en –verkoop radicaal schommelen, dus zou een pensioenfonds dat uitsluitend op goud (of een enkele grondstof) is gebaseerd, “te riskant zijn voor werknemers.”

Aangezien het bedrijf geen expert is in het ontwikkelen en opzetten van pensioenfondsen en spaarplannen heeft het expertise ingekocht. Het pensioenplan dat de ingehuurde experts moeten ontwikkelen, is gebaseerd op investeringen in een gevarieerd portfolio van aandelen die beter beheersbaar en voorspelbaar zijn en een optimaal rendement kunnen opleveren.

Newmont Suriname benadrukt dat het sinds de operaties in Suriname transparant is geweest en alle betrokken groeperingen de mogelijkheid heeft geboden om de Merian mijn te bezoeken. Zo zou het bedrijf in de afgelopen twee jaren alleen al miljoenen US-dollars hebben geïnvesteerd in het “verbeteren van de compensatie van de werknemers, in de gemeenschap rondom Merian alsook in het verbeteren van de infrastructuur in het gebied en de financiering van belangrijke sociale projecten. “Het bedrijf blijft gecommitteerd om met elke belanghebbende een positieve en constructieve relatie op te bouwen, ook met de Newmont Werknemers Organisatie,” zegt directielid Albert Ramdin van Newmont Suriname.

“Maar”, gaat hij verder “we verwachten dat ook eenieder op een verantwoordelijke manier inhoud wil geven aan het ontwikkelen van deze noodzakelijke relaties en dat op een juiste manier doet.” Newmont Suriname valt over de “ongenuanceerde en zorgwekkende” uitspraken die de NWO heeft gedaan over de arbeidszekerheid van de werknemers bij het bedrijf.

Bij Newmont Suriname werken zo’n 1.300 personen, van wie 95% Surinamer is. Ongeveer 280 werknemers zijn afkomstig uit de onmiddellijke regio van de Paramaccaanse gemeenschap, stelt de multinational. Hij zegt dat hij in de afgelopen maanden een “constructieve en betekenisvolle relatie” met de NWO heeft ontwikkelend op basis van regelmatig overleg. Op basis daarvan en de bestaande overlegstructuren betreurt Newmont Suriname de gedane uitspraken die “niet een realistische weergave zijn van de actuele situatie.

Zoals bij elk goed functionerend bedrijf wordt verwacht dat werknemers hun arbeid verrichten met inachtneming van de geldende regels, een goede werkethos en toewijding aan optimale productie, stelt het bedrijf. “Er bestaat dus geen enkele reden te twijfelen aan de voortzetting van de arbeidszekerheid onder deze omstandigheden”, zegt Ramdin.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April