Ruim 60% wereldbevolking heeft geen toilet
19 Nov 2018, 23:22
foto
Goede hygiëne is heel belangrijk, ook op scholen. Niet alle scholen beschikken over goede toiletruimten.


Ongeveer 60% van de wereldbevolking – dat is zo’n 4,5 miljard mensen - heeft thuis geen toilet of een systeem waar urine en ontlasting op een veilige manier kunnen worden verwerkt. Wereldwijd doen 862 miljoen mensen nog steeds hun sanitaire behoeften in een open veld, met alle gevolgen van dien.

De komst van waterclosets - de toiletten zoals we die kennen - heeft gemaakt dat infectieziekten door wormen niet meer doodsoorzaak nummer 1 is, zoals vroeger het geval was. Dit is zodanig afgenomen dat het helemaal niet meer voorkomt in de top 10 van belangrijkste doodsoorzaken. Toch zijn er in Suriname nog heel veel plekken waar de sanitaire voorziening nog veel te wensen over laat, zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Vooral in het binnenland zijn er nog veel plaatsen waar er in feite geen goede rioleringssysteem is voor de toiletten.

Belang goede toiletten
Jaarlijks wordt op 19 november Wereld Toilettendag herdacht om bij overheden en het bedrijfsleven het belang van goede sanitaire voorzieningen te benadrukken en de sanitaire crisis die er is, te helpen stoppen. Het thema dit jaar is When Nature Calls …. De campagne is gebaseerd op het volgende verhaal: "Wanneer de natuur roept, hebben we een toilet nodig. Maar miljarden mensen hebben er geen. Dit betekent dat menselijke uitwerpselen - op grote schaal - niet worden opgevangen of verwerkt en daardoor het water en de bodem die het menselijk leven ondersteunen, verontreinigen. We veranderen onze omgeving in een open riool. We moeten toiletten en sanitaire systemen bouwen die in harmonie zijn met ecosystemen", zeggen internationale organisaties zoals de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), UN-Water, de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Water Supply & Sanitation Collaborative Council.

SDG 6 niet op schema
Volgens de internationale organisaties is de wereld niet op schema om Sustainable Development Goal 6 (SDG 6) te bereiken. SDG 6 heeft als doel te zorgen voor beschikbaarheid en duurzaam beheer van sanitaire voorzieningen en water voor iedereen tegen 2030. De impact van blootstelling aan menselijke feces op deze schaal heeft een verwoestende invloed op de volksgezondheid, leef- en werkomstandigheden, voeding, onderwijs en economische productiviteit over de hele wereld. SDG 6 is bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen een veilig toilet heeft. Als dit doel niet wordt bereikt, dan loopt de hele Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling gevaar. De WHO, UN-Water, de ILO en de Water Supply & Sanitation Collaborative Council praten zelfs van een sanitaire crisis. Zij wijzen er op dat toiletten levens redden, omdat menselijk afval dodelijke ziektes verspreidt.

Nog onvoldoende hygiënisch
Voedseltechnoloog Stutgard legt uit dat in eerste instantie Wereld Toilettendag moet benadrukken dat "we op een hygiënische manier af moeten komen van onze ontlasting en urine. We weten dat er allerlei ziekteverwekkers zoals bilharzia in kunnen voorkomen en als je overal je behoefte doet, dan heb je een situatie waarbij we elkaar gaan besmetten, met alle gevolgen van dien”, geeft de voedseldeskundige aan. “Een heleboel mensen gaan dood vanwege het feit dat we onvoldoende hygiënisch zijn, we krijgen diarree doordat we naar toilet gaan, onze handen daarna niet of onvoldoende wassen, aan levensmiddelen gaan en daardoor onszelf en anderen infecteren.” In de afgelopen jaren heeft Stutgard zich enorm ingezet om de boodschap van hygiëne door de samenleving te laten weerklinken. Zo is hij een partnerschap aangegaan met onder anderen Intermed Caribe, het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg, de Regionale Gezondheidsdienst en de districtscommissariaten van Paramaribo om activiteiten te ontplooien die zowel jongeren als ouderen bewust maken van het belang van een goede (hand)hygiëne. Daartoe behoort het renoveren van openbare toiletten en toiletgroepen op scholen.

Sanitaire voorzieningen belangrijk
Onderzoek heeft aangetoond dat alleen al door het onvoldoende wassen van de handen jaarlijks een half miljoen kinderen jonger dan 5 jaar dood gaan aan aandoeningen die gerelateerd kunnen worden aan een slechte hygiëne. Het gaat volgens Stutgard om aandoeningen die in feite niet levensbedreigend zijn, waar niemand dood aan hoeft te gaan en ook niet ziek hoeft te worden, als ze maar voldoende hygiënisch zijn. “Ik ben blij met deze dag. Ik ben blij dat deze dag ook in Suriname benadrukt wordt, omdat het hebben van een toilet, het hebben van hygiëne, het hebben van sanitaire voorzieningen van eminent belang is om een heleboel ziekten te voorkomen. Degenen die eraan werken om openbare toiletten in Suriname mogelijk te maken verdienen op deze dag een schouderklopje, omdat ze goed werk verrichten,” stelt Stutgard.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April