Suriname Heritage Education winnaar trainingskamp
18 Nov 2018, 14:37
foto
Suriname Heritage Education NV heeft de eerste prijs gewonnen van de 'Green Tech Startup Boot Camp'. Een week lang is deelgenomen aan de training. (Foto's: René Gompers)


Suriname Heritage Education NV (SHE) wint de eerste ‘Green Tech Startup Boot Camp’ van Suriname. Het bedrijf wil de kale plekken in het bos, veroorzaakt door houtkap en de mijnbouw, herbeplanten. Het moet onderdeel worden van een toeristenpakket. Zes teams bestaande uit 35 ondernemers hebben meegedaan aan de vijfdaagse training op het Lalla Rookh complex. Hen is technieken bijgebracht over hoe zij hun producten, die de gezondheid van de aarde helpen bevorderen, te promoten en te verkopen.

Het trainingskamp is een evenement van de Caribbean Climate Innovation Center (CCIC) en is voor de 12e keer gehouden. De organisatie richt zich op de groene ondernemers uit het Caribisch gebied. De regio heeft zwaar te verduren door de klimaatsverandering. Er worden naar manieren gezocht om millevriendelijker te produceren. Tot nog toe heeft CCIC al aardig wat groene producten helpen ontwikkelen zoals bedrijven die verbruikte autobatterijen weer bruikbaar maakt, uit afval zepen ontwikkelt, op goedkopere manieren zeewater verwerken tot drinkbaar water, petflessen gebruiken als bouwstenen voor een pretpark of om biogassen te produceren.

SHE, die bestaat uit Vanity Soeroredjo, Rowell Fortune, Julio Banetti, Soelema Dorder en Clyde Ford, wil met het plan de status van Suriname als te zijn het groenste land ter wereld, helpen behouden en promoten. Toeristen krijgen naast de kans om midden in ongerepte bos te staan ook de gelegenheid om de schade door de mijnbouw aangericht, te helpen herstellen. Zij mogen zelf een boom planten op de plekken. 'Save the world, plant a tree' is het motto van SHE. 'She, want het gaat om Mother Nature' licht Fortune toe. De eerste plaats heeft de groep US$ 1000 opgeleverd.

Op de tweede plaats staat E-MAVAS Tech met GrowNGo. Dit is een online platform voor producenten en consumenten van biologisch geteelde landbouwgewassen. De producten worden hiermee rechtstreeks aan de man gebracht zonder tussenkomst van een derde partij die meestal de oorzaak is van hogere prijzen. De app en website moeten ook helpen om biologisch geteelde gewassen te herkennen. GrowNGo heeft de groep US$ 500 opgeleverd.

Victorrem heeft het derde beste plan gepromoot: zonne-energie op huurkoop aanschaffen. Een van de redenen waarom zonne-energie niet echt van de grond komt bij de gewone burger zijn de hoge aanschafprijzen, geven de vertegenwoordigers van het bedrijf aan. Victorrem biedt pakketten aan waarmee de toegang tot zonne-energie aanzienlijk wordt verbreed. Elke maand betaalt de consument een vast bedrag voor het gebruik van de apparatuur. Het systeem is ‘smart’. De machines zijn op afstand te monitoren zodat onder andere als iemand besluit niet te betalen, het apparatuur inactief wordt gemaakt.

Orlando Olmberg, directeur van zonne-energiebedrijf Guguplex en vertegenwoordiger van CCIC in Suriname, is “zeer, zeer tevreden” over het verloop van het evenement. “Ik ben erg onder de indruk van de plannen die zijn geppresenteerd,” geeft hij aan. “Het is bewezen dat er Surinamers zijn die goede plannen hebben voor het milieu. Het is ook gebleken dat dit nodig is. We zijn nu al bezig met onder andere de Wereldbank om een fonds te beginnen zodat de plannen werkelijkheid worden.” Het volgende trainingskamp wordt in het midden van volgend jaar gehouden, wederom in Suriname.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April