Eerste artsen uit Brazilië terug in Cuba
17 Nov, 18:12
foto
Cubaanse artsen zijn onmisbaar is de arme Braziliaanse wijken. (Foto: MO Magazine)


Cuba trekt duizenden artsen uit Brazilië terug. De reden daartoe zijn de "minachtende en bedreigende" opmerkingen van de Braziliaanse president-elect Jair Bolsonaro. De eerste 196 artsen die zijn vertrokken zijn al in Havana begroet door de Cubaanse viceminister van Volksgezondheid.


De extreemrechtse leider, die op 1 januari in functie treedt, had de dokterskwalificaties in twijfel getrokken. Hij beschuldigde de Cubaanse communistische regering ervan dat zij 75% van het salaris van de artsen houdt en weigert hun families bij ze toe te laten.

De terugtrekking kan de gezondheidszorg voor miljoenen Brazilianen verstoren. Gezondheidszorg is de meest lucratieve export van Cuba. Het hulpprogramma More Doctors is actief in 67 landen en levert het eiland 11 miljard Amerikaanse dollar per jaar op.

Onder de regeling hebben ongeveer 8.000 Cubaanse artsen gewerkt in de armste en meest afgelegen gebieden van Brazilië. Cuba heeft gezegd dat ze tegen eind december allemaal zullen worden teruggeroepen. Een Braziliaanse diplomatieke bron vertelde AFP echter dat 2.000 waarschijnlijk zullen blijven door persoonlijke relaties. Braziliaanse burgemeesters hebben gewaarschuwd dat tot 30 miljoen mensen worden geconfronteerd met een zorgcrisis - veel in gebieden waar lokale artsen weigeren te gaan

Het Cubaanse persbureau ACN zei dat de medici "graag hun missie hebben vervuld", maar "zich zorgen maken over wat de [Braziliaanse] bevolking te wachten staat met de nieuw gekozen president". Het Braziliaanse gezondheidsministerie zei vrijdag dat het lokale artsen zou gaan selecteren om de vertrekkende Cubanen later deze maand te vervangen.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May