Witte Huis moet perspas CNN-journalist teruggeven
17 Nov, 00:44
foto
President Donald Trump kijkt toe terwijl een assistent van het Witte Huis de microfoon van Jim Acosta probeert weg te pakken. (Foto: AP)


Een Amerikaanse rechter heeft vrijdag de persreferenties van het Witte Huis tijdelijk hersteld voor CNN-correspondent Jim Acosta. De perspas van de journalist voor het Witte Huis was ingetrokken na een controversiële persconferentie met president Donald Trump.

De Amerikaanse rechter Timothy Kelly, die de rechtszaak van CNN tegen de intrekking behandelt, gaf het Witte Huis opdracht om de perspas van Acosta terug te geven in afwachting tot de verdere behandeling van de zaak. Hij zei dat er een goed proces zou moeten zijn om de toegang van een journalist tot het Witte Huis te beperken.

“Laten we weer gaan werken,” zei Acosta na de hoorzitting tegen verslaggevers. CNN zei in een verklaring dat "hij de komende dagen uitkijkt naar een volledige resolutie" en bedankte "allen die niet alleen CNN hebben gesteund, maar een vrije, sterke en onafhankelijke Amerikaanse pers".

Na de uitspraak zei het Witte Huis dat het zich zou houden aan de rechterlijke uitspraak, en dat het "ook regels en processen verder zal ontwikkelen om te zorgen voor eerlijke en ordelijke persconferenties in de toekomst".

Kelly ging niet in op de bescherming van het Eerste Amendement voor de vrijheid van meningsuiting en de pers, maar richtte zich in plaats daarvan op bepalingen uit de Grondwet die voorzien in eerlijke rechtspleging en in een eerlijke behandeling tijdens een gerechtelijk proces.

Het Witte Huis herriep Acosta's geloofsbrieven vorige week in een escalatie van aanvallen van de Republikeinse president op de nieuwsmedia, die hij de 'vijand van het volk' heeft genoemd. In de rechtszaal verklaarden Amerikaanse regeringsadvocaten dat er geen recht op eerste toegang is tot het Witte Huis en dat Acosta werd bestraft, omdat hij grof had gehandeld op de conferentie en niet vanwege zijn kritiek op de president.

Tijdens de persconferentie, een dag na de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, ontweek Trump vragen over een aantal kwesties, waaronder die over zijn rol in het bijdragen aan de opkomst van blank nationalisme in de VS. Toen Acosta van CNN hem vroeg of hij immigranten had gedemoniseerd met een controversiële campagneadvertentie die Latijns-Amerikaanse migranten als indringers beschreef, noemde Trump de verslaggever 'grof' en beval hij een assistent de microfoon fysiek van de journalist te verwijderen.

Ondersteuning
Meer dan een dozijn Amerikaanse mediakanalen, waaronder Fox en de Associated Press, hebben hun ondersteuning gegeven aan CNN en Acosta's rechtszaak tegen de president. "Fox News ondersteunt CNN bij haar juridische inspanningen om de persreputatie van haar journalisten in het Witte Huis te herwinnen," zei de president van het netwerk, Jay Wallace, eerder deze week in een verklaring.

Dertien winkels hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin staat: "Of het nu over de nationale veiligheid, de economie of het milieu gaat, verslaggevers die het Witte Huis verslaan, moeten vrij blijven om vragen te stellen." De winkels voegden daaraan toe: "Het is noodzakelijk dat onafhankelijke journalisten toegang hebben tot de president en zijn activiteiten, en dat journalisten niet om willekeurige redenen worden uitgesloten."

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May