Verdachten KFC-moord riskeren 25 jaar cel
16 Nov, 00:41
foto


De verdachten Shaquille B. en Chawila R. hebben elk een celstraf van 25 jaar, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, tegen zich horen eisen. Officier van justitie, Claudia Bruining, presenteerde deze strafeis op de rechtszitting donderdag. De verdachten is tezamen en in vereniging gekwalificeerde doodslag en poging tot gekwalificeerde diefstal, ten laste gelegd. Chawila R. is ook diefstal verweten, terwijl Shaquille B. ook bedreiging ten laste is gelegd. In deze strafzaak heeft Marjorie Williams die werkzaam was bij KFC, het leven gelaten.

Bruining achtte de feiten aan Chawila R. ten laste gelegd, wettig en overtuigend bewezen. Bij Shaquille B. is de bedreiging niet bewezen. Bruining voerde aan dat een personeelslid het slachtoffer badend in bloed, levenloos op de grond, aantrof. Ze schakelde de politie in. Er werd geen forcering waargenomen aan de deuren of ramen. De dader had het pand via de achterdeur verlaten. De camerabeelden werden bekeken. Daarop was te zien dat een vrouw het slachtoffer steeds slagen toebracht en met haar hand wees naar de kluis. De persoon had op dat moment geen schoenen aan en haar gezicht was gemaskerd.

Op camera vastgelegd
Toen collega’s de beelden zagen, herkenden ze Chawila R. Toen ze geconfronteerd werd ermee legde ze tegenstrijdige verklaringen af. Uiteindelijk gaf ze toe en vertelde ze dat ze niet de dood van het slachtoffer gewild had. Ze wilde haar enkele slagen toebrengen en dan de code van de kluis krijgen om deze open te maken. Ze had het slachtoffer gevraagd om SRD 1000 te lenen uit de kas van KFC. Williams weigerde dit te doen en de verdachte werd toen vals. Volgens Chawila R. wilde het slachtoffer de code niet geven en begon te gillen. Daarom bleef ze de slagen toebrengen. Op een gegeven moment zei de verdachte ‘sorry’ tegen het slachtoffer. Toen besefte ze dat Williams haar stem herkend had en uit angst sloeg ze het slachtoffer dood.

Hierna ging Chawila R. naar de wc en verkleedde zich. Ze nam de bebloede kleren van haar, de gereedschappen waarmee ze het feit gepleegd had en de tas van het slachtoffer mee en gooide dit op een leegstaand perceel nabij KFC. Vervolgens verklaarde Chawila R. dat Shaquille B. met het plan kwam om de kluis te beroven. Dit plan werd uitgebreid besproken en hij keek naar mensen uit binnen het bedrijf die de code van de kluis kenden. Williams was een van hen. Aangezien Shaquille B. mot met haar had, zou hij haar enkele slagen toebrengen en vervolgens de kluis beroven. Chawila R. zou ervoor zorgen dat hij het pand binnen kon gaan, omdat Shaquille B. reeds met ontslag was.

Beraming plan
Het plan was in april 2017 beraamd en dit kwam de directie van het bedrijf ter ore. Zo werd hij met ontslag gestuurd. In juli van dat jaar ontmoette hij Chawila R. en het plan werd voortgezet. Op die bewuste dag zou de beroving plaatsvinden. Hij zou met een grijs voertuig komen. Toen hij merkte dat Chawila R. onder het bloed zat, ging hij weg.

In de mobiele telefoon van Shaquille B. werd een foto van de kluis en van het slachtoffer aangetroffen. In eerste instantie had hij ontkend, vervolgens legde hij gedetailleerde verklaringen af en deed hij aanwijzingen. Hij bleef erbij dat ze Williams niet zouden doden maar slechts enkele slagen zouden toebrengen. Een medeverdachte had een brief die gestuurd was door Shaquille B. gebracht voor Chawila R. In deze brief werd zij door de medeverdachte met de dood bedreigd. Ook zou er in de brief staan dat Chawila R. hem niet moest bezwaren anders zouden haar vriend en kind vermoord worden.

Samenwerking duidelijk
Shaquille B. zei dat hij wel een brief geschreven had, maar nooit bedreigd had. Hij had haar juist gevraagd om niet te liegen en hem niet zomaar te bezwaren. Volgens de verdachte heeft Chawila R. de brief vervalst om haar man die ook betrokken was in deze zaak, te beschermen. De verstrekker van de brief werd gehoord en hij verklaarde dat hij een andere brief had afgegeven aan Chawila R. Daarom werd bedreiging niet wettig en overtuigend bewezen geacht in deze strafzaak.

Op het slachtoffer werden DNA-sporen van Chawila R. aangetroffen. Uit het psychologische rapport is gebleken dat deze verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. Ze kan heel goed het onderscheid tussen goed en kwaad maken. Op de rechtszitting heeft deze verdachte gebruikgemaakt van haar zwijgrecht. Volgens Bruining is de zeer nauwe samenwerking en betrokkenheid van Shaquille B., wel gebleken. Hij kan als medepleger aangerekend worden. Hij heeft de moord op afstand beraamd en is evenveel aansprakelijk voor het feit, alhoewel hij op die bewuste dag niet op de plaats delict was. De verdachten hebben uitdrukkelijk met elkaar het plan besproken en hebben een nauwe en bewuste samenwerking gehad. Daarom eiste de openbare aanklager voor beide verdachten een even hoge gevangenisstraf. Op 17 januari zullen de raadslieden Benito Pick en Maureen Nibte hun pleidooi houden.

Wanita Ramnath

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May