Iamgold/Rosebel: Normale bedrijfsvoering gaat door
15 Nov, 14:47
foto
Bondsvoorzitter Lloyd Read spreekt de werknemers te Rosebel toe.


Iamgold Corporation zegt dat de werkonderbreking bij zijn dochteronderneming Rosebel Goldmine is beëindigd en dat de normale bedrijfsvoering zal voortgaan. Tot nog toe is het bedrijf echter gesloten en heeft de vakbond binnen het bedrijf, de Rosebel Goldmine Werknemers Organisatie (RGWO), zijn werknemers het complex uit tactische overwegingen laten ontruimen. De werknemers zijn nu in de stad en wachten het resultaat van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname af.

De RGWO ging maandag in actie, maar heeft woensdagmiddag de staking opgeheven. “Uit tactische overwegingen,” zei vakbondsleider Lloyd Read aan Starnieuws. Het is ook uit tactische overwegingen dat hij zijn bondsleden van het bedrijfscomplex in Brokopondo heeft laten transporteren naar de stad. De werknemers werden niet toegelaten tot de bedrijfsfaciliteiten om te werken.

De directie en de RGWO liggen overhoop over de uitvoering van punten uit de twee maanden oude collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Afgesproken was dat ziekte- en verlofdagen zouden worden berekend op basis van acht uren en dat de overige vier uren (de werknemers hebben shiften van 12 uren) als overuren zouden worden verrekend. De directie weigert dat te doen. Ook over de uitbetaling van toelagen zijn partijen het oneens.

De Rosebel/Iamgold-directie verkoos de groene tafel in plaats van bemiddeling. De rechter in kortgeding heeft de directie vandaag echter verwezen naar de Bemiddelingsraad. Partijen zijn voor morgenavond uitgenodigd bij de Bemiddelingsraad.

De moederorganisatie Iamgold had maandag aangekondigd dat “een aantal vakbondsleden een werkonderbreking waren begonnen bij de Rosebel Goldmine." Volgens de directie was de staking een overtreding van de cao die een aantal procedures voorschrijft in geval van een geschil tussen Rosebel en de RGWO. “Daardoor heeft Iamgold door overmacht de activiteiten bij Rosebel moeten opschorten.” De Rosebel-directie heeft gehandeld overeenkomstig de cao die voor twee jaar is getekend, zegt de multinational.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May