Premier Mottley wil nauwere banden met Suriname
15 Nov, 14:19
foto
Premier Mia Mottley van Barbados is verwelkomd door minister Yldiz Pollack - Beighle van Buitenlandse Zaken.


"Een nauwere samenwerking met Suriname op het gebied van handel en investeringen, landbouw, energie en onderwijs en opleiding zou in het belang van Barbados zijn. Bovendien biedt de strategische positie van Suriname tussen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een aanzienlijk potentieel voor export vanuit Barbados," zegt premier Mia Mottley van Barbados over haar bezoek aan Suriname. De eerste vrouwelijke premier van Barbados is woensdag aangekomen voor een driedaags bezoek.

Mottley zegt dat het belangrijk is dat de betrekkingen tussen de twee landen worden versterkt. “Omdat de twee landen dezelfde doelen nastreefden.” Volgens haar richt Suriname zich op het wegwerken van vastgestelde zwakke punten, bijvoorbeeld door het invoeren van meer bedrijfsvriendelijke wetgeving en het verbeteren van het gemak van het opzetten van een bedrijf.

Barbados en Suriname zijn in maart 1978 diplomatieke betrekkingen aangegaan. Deze vriendschap werd in februari 2005 versterkt met de ondertekening van de Overeenkomst tot Verdieping van de Bilaterale samenwerking tussen beide regeringen. Deze overeenkomst voorziet in gezamenlijke actie op verschillende gebieden, waaronder handel en investeringen, landbouw, huisvesting, milieu, onderwijs en opleiding, wetenschap en technologie, mariene zaken, cultuur en sport. Het voorzag ook in een gemengde commissie om de uitvoering van de overeenkomst via de uitvoering van projecten te vergemakkelijken.

Premier Mottley wordt vergezeld door haar minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, senator Jerome Walcott en speciaal adviseur van de premier voor internationaal zakendoen, Ben Arrindell.

De Barbadiaanse premier zal een bilateraal overleg voeren met president Desi Bouterse. Ook diverse ministers zitten aan bij het overleg onder wie de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken, Handel, Industrie en Toerisme en van Landbouw, Veeteelt en Visserij.


Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May