In kwestie Rosebel: Partijen verwezen naar Bemiddelingsraad
15 Nov, 11:46
foto
De werknemers van Rosebel Goldmines zijn gistermiddag toegesproken door hun vakbondsleider Lloyd Read.


Tegen de wil van de directie van Rosebel Goldmines/Iamgold heeft de kortgedingrechter partijen verwezen naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) en de directie van Rosebel waren gisteravond al bij de Bemiddelingsraad. De directie van de multinational had echter kenbaar gemaakt dat ze een zaak aanhangig hadden gemaakt en het vonnis wilden afwachten. Eerder had de RGM-directie de bemiddeling van minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen afgewezen."

Aangezien de bond de staking woensdagmiddag al had opgeheven, besliste de kortgedingrechter dat de grond om vonnis te wijzen is weggevallen. Partijen zijn voor morgenavond uitgenodigd bij de Bemiddelingsraad.

Lloyd Read, voorzitter van de RGWO, zegt dat de staking uit tactische overwegingen is opgeheven. Ook heeft hij vanochtend de bondsleden vanuit het Rosebel-complex teruggehaald met bussen. Ook de vrijwillige ontruiming van de plant in district Brokopondo is uit tactische overwegingen gedaan, zegt Read aan Starnieuws. Read benadrukt dat er in de rechtszaak nog geen uitspraak is gedaan over de staking die maandag 13 november was begonnen. De rechter heeft vanmorgen besloten om de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden om zodoende de bemiddeling door de bemiddelingsraad een kans te geven, verduidelijkt hij.

Het bedrijf is vanaf maandag tot nog toe gesloten. De personeelsleden kunnen niet op het complex. De contractors die ook massaal hadden meegedaan met de staking die maandag begon, zijn weer op hun post. Read zegt dat er vanuit de directie enorme druk wordt uitgeoefend op de bazen van contractors en dat deze omgekeerd ook de druk op de contractors verhogen. Read vindt het 'onkan' dat er wordt gedreigd met de broodwinning van deze mensen.

Hij zegt dat hij de directie van Rosebel genoegzaam heeft voorbereid op de onrust die zou losbarsten als ze zaken niet voor de 12e –de dag van de uitbetaling – hadden afgerond. “Er zijn gesprekken geweest, er zijn brieven geschreven, en toch laat de directie het zo ver komen.” De vakbondsleider stelt dat vanaf de eerste uitbetaling nadat de nieuwe cao die op 14 september is getekend, er is gewezen op zaken die niet volgens de afspraken zijn uitgevoerd. “Uitvoering van de zaken zoals overeengekomen, kost het bedrijf bovendien ook geen extra budget,” benadrukt Read.

Dat Steve Letwin, president en CEO van Iamgold, hier is met investeerders, wist Read niet. “Maar dat is niet mijn verantwoordelijkheid. We hebben de directie herhaaldelijk gewezen op wat zij fout deden. En zij hebben nagelaten dat aan te pakken.” Per dag derft het bedrijf zo'n US$ 1,2 miljoen aan inkomsten als de productie stil ligt.

Read zegt dat hij niet gaat reageren op ongenuanceerde en emotionele uitspraken van Letwin "omdat het ons veel verder van huis zal brengen." Hij kiest ervoor om op een volwassen manier deze kwestie te benaderen en "Letwin zal daar waar nodig moeten corrigeren." Gelet op delen van een interview dat Letwin heeft afgestaan, krijgt Read de indruk dat Letwin verkeerd is geïnformeerd. "Voor de rest richt ik mij op de komende gesprekken."


Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May