Ondernemers krijgen meer inzicht in 'groene productie'
15 Nov, 00:54
foto
Deelnemers aan de Green Tech Boot Camp volgen een presentatie in Lalla Rookh.


In het Lalarookhgebouw is de Green Tech Boot Camp van start gegaan dinsdag. Ondernemers, die milieuvriendelijke zaken willen doen, krijgen in enkele dagen meer inzicht over klimaatsverandering en de gevolgen daarvan. Er worden de deelnemers technieken aangeleerd om hun groen product te verbeteren en te verkopen. Zaterdag worden de drie beste ideeën voor ‘groen ondernemen’ uitgekozen.

De Caribbean Climate Innovation Center (CCIC) houdt het evenement voor de 12e keer. Orlando Olmberg, directeur van zonne-energiebedrijf Guguplex, is de vertegenwoordiger van de CCIC in Suriname. “Dit instituut richt zich op personen en bedrijven die groen willen ondernemen door hen te stimuleren en te financieren,” licht hij toe. “Hen wordt ook de nodige educatie gegeven om hun ideeën tot een product, dienst of bedrijf te ontwikkelen.”

Tot nog toe heeft CCIC met de Green Tech Boot Camp 300 personen uit het Caribisch gebied getraind. Er zijn tal van innovatieve projecten ontdekt in de regio zoals een motor die op water draait, recyclen van producten uit afval, mobiele en computer applicaties om te helpen met besparen van energie. Het is de eerste keer dat de ‘boot camp’ in Suriname wordt gehouden. Het zal niet bij deze ene keer blijven, geeft Olmberg aan. “Er lopen hier ook mensen rond met goede ideeën om de druk op het milieu te helpen verminderen.” Aan de eerste Green Tech Boot Camp in Suriname doen er ongeveer 20 personen mee.

De eerste dag wordt het bewustzijn over klimaatsverandering vergroot met sessies en discussies. Vanaf donderdag is de ‘pitching session’; dan gaan de deelnemers hun product promoten. “Ze worden getraind tot de laatste dag totdat hun ‘pitching skills‘ een bepaalde ‘level’ hebben bereikt,” geeft Olmberg aan. Na de ‘boot camp’ wil de organisatie een Green Tech Fund opzetten. “Dit is bedoeld voor de groene ondernemers. Om hen te stimuleren, zodat hun passie en visie niet blijft bij een idee, maar een echt product of een dienst wordt.”

René Gompers

Thursday 23 May
Wednesday 22 May