Sranan’! Sek’ a skin, No mek’ sukru siki tek’ yu libi!
14 Nov 2018, 13:13
foto


Bewegen met de fysiotherapeut bij Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Het is vandaag Wereld Diabetes Mellitus dag. Diabetes Mellitus (DM), ook wel suikerziekte genoemd, is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om suiker af te breken door een tekort aan het hormoon insuline. Door een actieve leefstijl kun je de kans op het ontwikkelen van DM type 2 voor 30 tot 50% verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 13% van de Surinaamse bevolking aan DM lijdt en 7,4% een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van DM. Bij de Surinamers van Hindoestaanse origine blijkt de ziekte het meest voor te komen. DM gaat vaak gepaard met ziekten zoals obesitas (overgewicht), chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, zenuwbeschadigingen en andere ernstige complicaties. Vroegtijdige ontdekking, adequate behandeling alsook het voorkomen van DM zijn dus van groot belang.

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat mensen met DM baat hebben bij beweging. Zo kan lichaamsbeweging leiden tot onder andere gewichtsafname, verbeterde handhaving van het bloedsuiker- en cholesterolgehalte en de bloeddruk. Ook verbetert lichaamsbeweging de insulinegevoeligheid van het lichaam. Door samenwerking van verschillende medische specialisten kunnen de verschillende factoren die betrokken zijn bij de regulatie van het bloedsuikergehalte, beïnvloed worden. De fysiotherapeut, de specialist in beweging, biedt professionele begeleiding bij het correct en efficiënt bewegen.

Alvorens te starten met bewegen kunt u samen met de fysiotherapeut een beweegprogramma opstellen, waarbij er rekening wordt gehouden met persoonlijke voorkeuren, het suikergehalte en eventuele medische klachten. Het uiteindelijke streven is dat er iedere dag minimaal 30 minuten wordt bewogen met af en toe, niet meer dan 2 dagen per week, een rustdag. Door het opstarten van een actieve leefstijl kan de kans op het ontwikkelen van DM type 2, het meest voorkomende type, worden gehalveerd.

Tijdens het beweegprogramma kan in eerste instantie gewerkt worden aan het opbouwen van het uithoudingsvermogen. De meest geschikte duursporten hiervoor zijn hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen op een licht tot matig intensiteit. Daarnaast kunnen de alledaagse mogelijkheden zoals lopen of fietsen naar de supermarkt in plaats van met de auto, traplopen in plaats van de lift te gebruiken e.d., een bijdrage leveren aan een actieve leefstijl. Teamsporten zoals voetballen, volleyballen e.d. zijn vooral goede en aantrekkelijke mogelijkheden, tennissen om in beweging te blijven.

Een aantal effecten van duurtraining is het verbeteren van de doorbloeding, de opname van suikers in het bloed, normalisering van de bloeddruk en verbetering van de hart- en longfuncties.. Naast duurtraining zijn ook interval- en krachttrainingen geschikt. Krachttraining heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en de insuline gevoeligheid bij DM type 2.

Wij, als Fysiotherapie studenten vinden het belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan de preventie en controle van DM door een actieve leefstijl. Op deze manier willen wij een gezonde en actieve leefstijl promoten en hopen wij dat er meer fysieke activiteit in het dagelijks leven wordt gestimuleerd.


Studierichting Fysiotherapie
Faculteit der Medische Wetenschappen
van de Anton de Kom Universiteit van Suriname

Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April