Dodson: Jammer dat bemiddeling Rosebel is mislukt
14 Nov, 00:00
foto
Minister Regilio Dodson (midden) van Natuurlijke Hulpbronnen in spoedoverleg met het bondsbestuur. Tweede van links, voorzitter Lloyd Read.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vindt het jammer dat zijn bemiddelingspoging om de staking bij Rosebel Gold Mines op te lossen, is mislukt. Hij heeft na veel overredingskracht de bond onder leiding van Lloyd Read zover gekregen om de staking op te heffen, zodra de directie bereid was om de tafel te zitten.

De bewindsman om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij maandagavond bericht kreeg van een staking bij Rosebel Gold Mines/Iamgold. Er was toen niet veel aan de hand. Hij heeft de veiligheidsdiensten op de hoogte gesteld van de werk neerlegging. Dinsdag kreeg hij een telefoontje dat de situatie is verergerd. Ook de contractors die diensten verlenen aan de multinational zijn in staking gegaan.

"Ik heb met de leiding van het bedrijf en het bestuur van de bond gesproken en een bemiddelingspoging ondernomen," zegt Dodson. Zijn insteek was dat partijen het pad van confrontatie onmiddellijk verlaten en de werknemers het werk direct hervatten. Als mediator zou Dodson met partijen praten over de pijnpunten. Indien dit initiatief niet succesvol zou zijn, zouden partijen naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname gaan. Als de kwestie niet zou oplossen, zou deze aan de rechter voorgelegd worden.

De bond is akkoord gegaan met het bemiddelingsvoorstel, maar de directie heeft het afgewezen. De werknemers hebben het werk neergelegd uit onvrede met de uitvoer van de onlangs overeengekomen collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

De totale productie op Rosebel ligt compleet stil. Dit betekent een enorme inkomstenderving voor het bedrijf én voor het land. Dodson zegt dat hij het bestuur van de bond namens de regering op het hart heeft gedrukt om zich correct op te stellen. In geen geval moet er overgegaan worden tot vernielingen van eigendommen van het bedrijf.

Dodson zegt dat de situatie op de voet wordt gevolgd. Er was geen reden voor de regering om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. De bewindsman hoopt dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de situatie waardoor de rust terugkeert in het bedrijf en de productie kan worden opgestart.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May