Staking Rosebel Goldmines wordt grimmig
13 Nov, 18:11
foto
Werknemers van Rosebel Gold Mines zijn sinds gisteren in actie. De werkzaamheden liggen compleet stil.


De werknemers van Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) zijn vanaf gisteren in staking uit onvrede over de uitvoer van de pas getekende collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De staking bij RGM duurt inmiddels al langer dan 24 uur. Een bemiddelingspoging die minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vandaag heeft ondernomen, is mislukt.

RGWO-voorzitter Lloyd Read zegt aan Starnieuws dat de bond is meegegaan met de bemiddelingspoging van de bewindsman om bij de start van de gesprekken het werk aan te vangen. Kort hierna heeft de minister het bondsbestuur laten weten dat de RGM/Iamgold-directie de bemiddelingspoging heeft afgewezen.

De bondsvoorzitter zegt dat er op 14 september een nieuwe cao is getekend met het bedrijf. Echter blijkt dat de multinational de cao anders uitvoert dan is afgesproken. De verlofdagen die op basis van 8 uren moesten worden uitbetaald, worden in tegenstelling tot wat in de cao was afgesproken, uitbetaald op basis van 12 normale uren. Afgesproken was dat 8 uren normale uren zijn en de 4 andere als overwerk zouden worden aangerekend.

Ook de toelagen worden anders uitbetaald dan wat tijdens de cao was afgesproken, zegt een gebelgde Read. Hij zegt dat partijen op basis van vertrouwen en respect met elkaar hebben onderhandeld en hij had gehoopt dat ook de uitvoering op die basis zou plaatsvinden.

Uit informatie die Starnieuws heeft bereikt, zou de bedrijfsleiding voorzieningen treffen om het emplacement te ontruimen. De werknemers zijn vastberaden hun strijd voort te zetten. Read zegt dat de bond alles onder controle heeft en dat de orde tot nog toe is gegarandeerd. Hij is nu op weg naar Rosebel/Iamgold om de werknemers toe te spreken.

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May