Getuige gehoord in berovingszaak
13 Nov, 08:36
foto


Joao S., Soares R. en Rafael S. worden ervan verdacht een beroving gepleegd te hebben in het Goliath-gebied op 18 mei dit jaar. In deze zaak was de chauffeur die de taxirit gereden had ook aangehouden. Inmiddels is hij heengezonden. Op de rechtszitting van maandag heeft kantonrechter Siegline Wijnhard hem gehoord.

De getuige verklaarde dat hij in feite Joao S. kent. Hij moest taxiritten voor hem rijden. Zo belde de verdachte hem op 11 mei voor een rit naar het Goliath-gebied. Hij haalde de drie verdachten op bij een hotel en zette hen af bij het Goliath-gebied. De verdachten hadden rugtassen en een vuilniszak met inhoud bij zich. Ze spraken af dat hij gebeld zou worden wanneer de mannen opgehaald zouden moeten worden.

Op 18 mei werd hij wederom door Joao S. gebeld om opgehaald te worden. Alvorens hij naar het gebied zou vertrekken, moest hij een vriend te Anniestraat ophalen. Dat deed de getuige. Hij vertrok naar het Goliath-gebied en trof de mannen nabij een bocht op de hoofdweg aan. Ze stapten in en hij reed weg.

Gaandeweg de rit merkte hij op dat er een road block werd gehouden door de politie. Alle inzittenden en de chauffeur werden aangehouden en afgevoerd naar politiestation Rijsdijk. Hen werd voorgehouden dat ze verdacht werden van een beroving die in het bovengenoemde gebied gepleegd was. Vervolgens deed de chauffeur aanwijzingen. Hij moest aangeven waar hij de mannen opgehaald en afgezet had. De getuige zei dat hij mishandeld was toen hij de aanwijzingen deed, omdat de politie dacht dat hij loog. Ook hadden de politiemannen die hem vervoerden biertjes genuttigd, terwijl ze met zijn aanhouding en transport bezig waren. Na het gebruiken van alcohol merkte hij ook het agressief gedrag van tenminste een van de politiemannen.

Volgens de verdachten zijn ze niet naar het Goliath-gebied geweest. In de zwarte zak trof de politie een hangmat, mobiele telefoon en kledingstukken aan. Volgens de verdachten is het Goliath-gebied verder en niet waar zij zich bevonden. De getuige die een beetje het Portugees verstaat, vertelde dat hij het gesprek tussen de verdachten en de ene vriend die hij te Anniestraat opgehaald had, had gehoord. De mannen vertelden hem dat het gebied niet goed was en het goud niet goed was.

Wijnhard merkte op dat met ‘goud’ ook de buit of de beroving bedoeld kan worden.
Raadsman Raoul Lobo die twee van de verdachten juridisch bijstaat, keurde het af dat de getuige die toen zelf verdachte was bepaalde woorden voor de politie moest vertalen. Hij keurde het af dat er geen tolk bijgehaald was en dat een medeverdachte moest helpen met de vertolking.

De raadslieden deden wederom het verzoek de verdachten voorlopig in vrijheid te willen stellen. Lobo voerde aan dat het slachtoffer de verdachten gezien had bij het politiestation en vervolgens de herkenning deed. Verder werden de verdachten tijdens een road block aangehouden, terwijl de politie naar verdachten uitkeek. Volgens Lobo heeft de politie misbruik gemaakt van hun bevoegdheid en is de aanhouding naar zijn mening onrechtmatig. Verder gaf het slachtoffer aan dat hij sterk het vermoeden heeft dat het om deze verdachten gaat. Lobo merkte op dat het slachtoffer slechts het vermoeden had, geen zekerheid heeft en dus geen bewijs hiervoor is.

Raadsman Benito Pick die Joao S. juridisch bijstaat, stelde dat uit de verklaringen van de verdachten blijkt dat zij het gebied prospecteerden. Ze zouden daar werken. Hij voerde aan dat het slachtoffer aangegeven had dat de verdachten zwarte Adidas trainingsbroeken aanhadden en een meerschoten jachtgeweer bij zich hadden. Deze spullen zijn nergens bij de verdachten aangetroffen, zei Pick. Volgens advocaat Arjen Ramlakhan is het slachtoffer drie keren opgeroepen en niet verschenen. Volgens de raadsman ziet de man kennelijk het belang om te getuigen niet, omdat het slachtoffer waarschijnlijk het niet ernstig genoeg acht. Vervolgens deden de raadslieden het verzoek om de verdachten voorlopig in vrijheid te willen stellen.

Officier van justitie, Shanta Mahadew, vroeg de kantonrechter om niet mee te gaan met het verzoek. De vindt dat de ernstige bezwaren nog overeind staan en dat ze medebrenging van het slachtoffer heeft gelast. De kantonrechter wees het verzoek ook af. Ze voerde aan dat verschillende getuigen verklaard hebben dat de verdachten wel in het gebied aanwezig waren. Volgens haar waren de verdachten van 11 tot 18 mei wel in het gebied, ondanks ze dit ontkennen. Ook wil ze het slachtoffer horen over de afgelegde verklaringen met betrekking tot de kleding en de zwarte zakken.

Verder zijn er twee berovingen geweest, maar voor de ene beroving zijn de verdachten niet gedagvaard. Ook deze beroving wil rechter Wijnhard meenemen. Bij de berovingen zijn er 15 om 18 gram goud beroofd. Op de verdachten is dit aantal aangetroffen. De kantonrechter merkte op dat de ernstige bezwaren nog overeind staan en dat er vluchtgevaar bestaat. Op 10 december zal deze zaak voortgezet worden.

Wanita Ramnath

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May