Koopjesdag levert recordomzet US$ 30,7 miljard
12 Nov, 18:14
foto
Alibaba, China’s godfather van de e-commerce noteerde recordomzet 231,5 miljard yuan – 30.7 miljard Amerikaanse dollars in 24 uur op Singles Day. (Foto: Reuters)


's Werelds grootste online verkoopdag toont een nieuw record: een handelsomzet van US$ 31 miljard in slechts 24 uur voor Alibaba. Met een klik op de muis of op het aanraakscherm vierden Chinezen en mensen elders in de wereld op zondag de digitale koopjesdag. Het was de tiende editie van Singles Day, de Chinese vrijgezellen dag - de tegenhanger van de Amerikaanse Black Friday en Cyber Monday die vorig jaar US$ 5 miljard opleverde.

In de nacht van zaterdag op zondag zaten burgers gereed voor hun scherm en staarden naar de duizenden online aanbiedingen. Binnen drie minuten is er digitaal gewinkeld voor iets meer dan US$ 3 miljard. Een zee van bestellingen zijn binnengekomen en pakketten zijn per koerier over de weg, trein, per vliegtuig en zelf via drones geleverd. Er vielen op sommige plekken letterlijk pakketten uit de lucht. Honderden Aziatische, Europese en Amerikaanse bedrijven plaatsten zeer concurrende prijzen voor iets meer dan 180.000 merken van producten, diensten en services in ongeveer 200 landen.

Ongeveer 40% van de consumenten hebben buitenlandse merken gekocht. Japan, Amerika, Zuid-Korea, Australië en Duitsland zijn de top vijf landen die aan China verkochten. Buitenlandse gezondheidssupplementen en huidverzorgingsproducten behoorden volgens Alibaba tot de top geïmporteerde artikelen. Terwijl buitenlandse consumenten bestellingen plaatsten voor Chinese kleding, schoenen en mobiele telefoons. Apple Iphone is het topmobieltje tijdens de sales geweest, gevolgd door de Huawei en Xiaomi.

Alibaba is China’s godfather van de e-commerce. Vanaf China zijn economie openstelde in de jaren ’90, wordt het feest van de alleenstaande personen gevierd. Een soort tegenhanger van Valetine’s Day! De Alibaba Group Holding introduceerde het Singles' Day festival 11.11 – Double eleven in 2009.

Vorig jaar noteerde het bedrijf een omzet van US$ 24.3 miljard op deze 24 uurs online verkoopdag. Volgens CEO Daniel Zhang zijn de resultaten een afspiegeling van "de kracht en de opkomst van China's consumptie-economie."

Alibaba’s eigenaar Jack Ma organiseerde dit keer de gala show in Shanghai. Iets meer dan 800 journalisten deden verslag van dit feestelijk centrum waar de verkoopcijfers per seconden veranderde op het grote scherm. Singles Day "is geen dag vol kortingen, maar eerder een dag van dankbaarheid", zei Ma. "Het is wanneer retailers de beste producten en de beste prijzen gebruiken om hun dankbaarheid aan onze consumenten te tonen."

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May