Dodental bosbranden Californië wordt grimmig
12 Nov, 10:28
foto
Het vuur heeft luxe strandwoningen in Malibu verteerd. (Foto: AFP)


Het aantal doden in bosbranden die Californië doorkruisen is gestegen naar 31. Er worden meer dan 200 anderen vermist. Er zijn nog zes bevestigde dodelijke slachtoffers van het Camp Fire in het noorden van de deelstaat. De vuurhaard is nu gelijk aan de dodelijke die ooit is geregistreerd in Californië - de Griffith Park ramp in 1933 in Los Angeles.

In het zuiden heeft het Woolsey Fire twee levens geëist, terwijl het verwoestingen verrichtte aan strandresorts zoals Malibu. Naar schatting zijn 250.000 mensen gedwongen om hun huizen te ontvluchten om te ontkomen aan de drie grote branden in de deelstaat.

Met sterker wordende winden die de vlammen dreigen te verspreiden, heeft de Californische gouverneur Jerry Brown president Donald Trump aangespoord om een noodtoestand uit te roepen, een stap die meer federale noodfondsen zou vrijmaken. Het beroep kwam een dag nadat Trump dreigde de financiering voor Californië te verlagen. Hij gaf de schuld van de branden aan slecht bosbeheer.

Noodteams hebben de overblijfselen van meer dan 6.700 huizen en bedrijven die zijn platgebrand in de stad Paradise doorzocht. De stad en het omliggende gebied hebben de zwaarste tol betaald bij het inferno, dat donderdag in het nabijgelegen bos begon.
Op een persconferentie zondag laat zei Butte County Sheriff Kory Honea zei dat de lichamen van vijf mensen zijn gevonden in hun uitgebrande huizen en een zesde werd gevonden in een voertuig. Hij zei dat er nog steeds meer dan 200 mensen zijn vermist.

De burgemeester van Paradise, Jody Jones, gaf de BBC een beeld van de actuele situatie in de stad. "Het grootste deel van het residentiële [gebied] is weg. Ik zou zeggen 90%", zei ze. "Ik had de mogelijkheid om daarheen te gaan en zelf een kijkje te nemen. Bijna iedereen die ik ken, heeft zijn huis verloren."

Het vuur is het meest vernietigende in de geschiedenis van de deelstaat en de meest dodelijke. Het heeft meer dan 44.000 hectaren verbrand en is bijna 25% onder controle, zeiden de brandweerlieden.

Woolsey Fire
De brand begon donderdag in de buurt van Thousand Oaks, ongeveer 64 km ten noordwesten van het centrum van Los Angeles. Tegen zondag had het 34.000 hectare verteerd en minstens 177 gebouwen vernietigd. De vuurhaard is slechts voor 10% onder controle. Het kleinere Hill Fire, in de buurt, heeft 1.850 hectare geschroeid en is voor 75% ingeperkt.

In het zuidelijke vuurgebied werd in het weekend geplunderd en zijn volgens de politie arrestaties verricht. Luxehuizen in Malibu en andere strandgemeenschappen zijn ook ter prooi gevallen van de vlammen. Paramount Ranch in Agoura Hills, waar de HBO-serie Westworld wordt gefilmd, werd ook vernietigd.

Op zaterdag gebruikten brandweerlieden een onderbreking van sterke winden om brandvertragend middelen te laten vallen in een poging om brandgangen te versterken. Maar de ambtenaren waarschuwden tegen zelfgenoegzaamheid, met winden tot 112km per uur die in de komende dagen worden verwacht. Ze zeiden dat branden zich snel en onverwacht konden verspreiden.

"De winden zijn er al. Ze zullen de komende drie dagen blijven waaien. Je huis kan worden herbouwd, maar je kunt je leven niet terugbrengen", zei brandweercommandant Daryl Osby, brandweerman uit Los Angeles. Meteoroloog David Gomberg vertelde de krant de Los Angeles Times dat vuurtornado's mogelijk waren.
Historisch gezien begint het "wildvuurseizoen" in Californië in de zomer en loopt het tot vroeg in de herfst. Maar experts hebben gewaarschuwd dat het risico het hele jaar door aan het veranderen is. De huidige branden worden toegeschreven aan een combinatie van klimaatverandering en voorbijgaande weersomstandigheden. Lage luchtvochtigheid, warme wind van Santa Ana en droge grond na een regenvrije maand hebben uitstekende omstandigheden voor het uitspreiden van vuur opgeleverd.

Het enorme aantal mensen in Californië helpt ook de dodelijkheid van de branden te verklaren. De bevolking van de deelstaat staat op 40 miljoen, bijna het dubbele van wat het was in de jaren 1970, en het aantal dat dicht bij de risicogebieden leeft, neemt toe.

En dan is er klimaatverandering. De afgelopen jaren hebben record-temperaturen, eerdere lentes en minder betrouwbare regenval geproduceerd. Onder verwijzing naar de rol van een opwarmend klimaat verklaarde gouverneur Brown: "Dit is niet het nieuwe normale, dit is het nieuwe abnormale.”

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May