De politieke ontwikkelingen in Nickerie
12 Nov, 08:32
foto


Als wij de recente politieke ontwikkelingen volgen, dan is men reeds begonnen met het aanbinden van de strijd voor 2020. Mijn inziens is het district Nickerie één der progressiefste districten wat politieke activiteiten betreft. Zie de politieke leiders, die uit dit district voortkwamen, zoals: Mr. Jagernath Lachmon (voorzitter VHP), Panalall Parmessar en Harry Kisoensingh (voorzitters van de HPP). Er zijn ook een aantal toppolitici en intellectuelen uit het rijstdistrict voortgekomen.


De laatste ontwikkelingen
Bijgaand enkele citaten uit de media, o.a. “Samenwerking van de groep S. Jairam (Starnieuws, d.d. 27 okt. 2018) en PV-2020 naar VHP, Santokhi mikt op 4 zetels in Nickerie ( Starnieuws, d.d. 20 okt. 2018 ). Opgemerkt kan worden, dat tijdens de verkiezingen in 2015 de V-7 (V-6 zonder de KTPI) drie van de vijf zetels heeft behaald. Jairam die namens de NPS/PVF op de 5e plaats als lijstduwer werd gekandideerd kon slechts 731 stemmen binnenhalen, die ook NPS stemmen waren! Hij demonstreerde met een rijsthalm, die geen soelaas heeft geboden. Volgens menigeen kan Jairam eerder worden gekwalificeerd als een 'politieke gelukszoeker', die voor de zoveelste keer zal proberen een plaats te bemachtigen in DNA. Hij zal zeker een kiesbare plaats en een aantal plaatsen voor DR- en RR-leden opeisen.

Aangezien de PVF een samenwerkingsverband met de NPS heeft tot 2020, heeft Jairam de naam van zijn partij veranderd in PV-2020 (Politieke Vrijheidsbeweging 2020 ). Dit met als doel, dat de NPS hem niet kan verwijten van politiek verraad; aangezien het niet de PVF, maar de PV-2020 is die de stap doet naar de VHP.

Met de intrede van Soedeshchand Jairam en hem mede met de leiding te belasten in Nickerie, kan er binnen de VHP een grote ontevredenheid ontstaan. Hoewel de toetreding van PV-2020 en andere groepen o.l.v. Steven Matsaleh en Hadji Ilahibaks een aanwinst voor de Oranjepartij betekenen, kan worden aangemerkt, dat er degelijk inbreuk wordt gedaan op de bestaande structuren. De heer Jairam is tot twee keren toe afgewezen en de tijd zal ons leren welke toegevoegde waarde zijn bijdrage en toetreding zal betekenen. Men zegt weleens: “Bij het scheiden van de markt, leert men de kooplui kennen!”

Als de VHP landelijk op 28 zetels aast en dat zij niet strijdt voor macht en posities, maar ze strijdt voor de toekomst van Suriname. Voorts stelt de VHP voorzitter, dat indien zij de regeermacht niet behaalt, is de partij in dat geval genoodzaakt om samen te werken met andere partijen, die niet in staat zijn het land uit de crisis te halen.
Een kritische opmerking, die aan de toespraak van de heer Chan Santokhi kan worden toegeschreven, is dat de VHP in Front-verband heeft samengewerkt met partijen, die ook niet in staat waren het land in ontwikkeling te brengen. Zij waren meer gericht op eigen behoud en belang en met het vergaren van politieke posities en het accommoderen van hun partijloyalisten.

Stemgedrag in 2015 in Nickerie
De politieke combinatie V-7 behaalde: 10.917 stemmen en kon drie zetels bemachtigen. De NDP was goed voor 7.515 stemmen en maakte aanspraak op twee DNA zetels. Gekozen werden Rachied Doekhie en Guillamo Snip. De overige uitslagen waren al volgt: AC: 592 stemmen, Mega Front: 297 stemmen en DOE kon rekenen op slechts: 102 stemmen.

Indien de VHP op de meerderheid van 28 zetels aast, dan kan worden opgemerkt, dat dit een heel moeilijke opgave zal zijn. Het is alom bekend, in welke kiesdistricten de VHP zetels kan en zal behalen. Als het de eens machtige NPS niet is gelukt in V-7 verband enige zetels te behalen in het binnenland en in andere districten; zelfs niet in Coronie en Para; dan zal de tijd het e.e.a. wel uitwijzen. Time will tell.

Echter moet er niet voorbij worden gegaan aan de wetenschap, dat velen willen dat er een eind zal worden gebracht aan de economische crisis, armoede en aan de ellende in Suriname!

Roy Harpal

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May