Hertelling van stemmen in Florida
11 Nov 2018, 06:42
foto
Rick Scott, een Republikein, heeft een voorsprong van minder dan 0,5 procent op zijn rivaal, wat wettelijke hertelling nodig maakt. (Foto: Reuters)


Autoriteiten in Florida hebben opgedragen tot een hertelling van de stemmen in de nek-aan-nekrace voor de zetel van de Amerikaanse senaat en het gouverneurskantoor te midden van beschuldigingen van fraude door de kandidaten. Staatssecretaris Ken Detzner zei dat de 67 provincies in Florida op maandagmiddag onofficiële totalen zullen indienen, terwijl de resultaten donderdagavond worden bekendgemaakt.

De aankondiging werd gedaan nadat niet-officiële resultaten in beide races binnen de marge vielen die volgens de wet van de staat een hertelling teweegbrengt. In de race voor gouverneur had de voormalige VS-vertegenwoordiger Ron DeSantis een voorsprong met een marge van 0,41 procent op zijn Democratische rivaal en Tallahassee burgemeester Andrew Gillum. Voor de zetel van de Senaat heeft de huidige Republikeinse gouverneur van Florida, Rick Scott, zijn voorsprong op senator Bill Nelson, een Democraat, zien slinken ongeveer 12.500 stemmen, of 0,15 procent.

Trump schreeuwt corruptie
De Amerikaanse president Donald Trump was niet blij met de ontwikkeling. Hij tweette zaterdag: "Ze proberen twee grote verkiezingen in Florida te stelen! We houden ze goed in de gaten!" Trump beschuldigde Democratische verkiezingsfunctionarissen in Florida's Broward en Palm Beach County van corruptie. "Wat er in Florida aan de hand is, is een schande", zei hij.

Scott had een rechtszaak aangespannen tegen de democratische verkiezingsfunctionarissen in de twee provincies, waarbij hij hen beschuldigde van het overtreden van de Kieswet en toegang tot hun stemmentelling eist. Zijn rivaal Nelson diende ook een motie in bij het Federale hof. Hij vraagt om de voorlopige en afwezige stembiljetten niet te verwerpen.

De twee races, samen met die voor gouverneur in Georgië en voor de Senaat in Arizona, zijn de meest spraakmakende die nog niet zijn beslist na de tussentijdse verkiezingen van dinsdag.

Swing state
De nauwe verschillen vereisen een handmatige hertelling van de stembriefjes van de machines die niet konden bepalen welke kandidaat de stem kreeg. Florida is de op twee na grootste deelstaat van het land. Het is ook een belangrijke "swing state" in de VS, vooral bij presidentsverkiezingen. In swing states maken beide kandidaten een goede kans om te winnen.

De "sunshine state" is nooit een zeker kiesdistrict geweest voor de Republikeinen of de Democraten, resulterend in presidentskandidaten die veel tijd aan campagne in de deelstaat hebben besteed.

Het besluit riep herinneringen op aan de presidentiële hertelling van Florida toen de winnaar wekenlang in de weegschaal bleef hangen voordat het Hooggerechtshof het tellen stopte, en de Republikeinse George W Bush zegevierde over Democraat Al Gore.
Bij de verkiezingen van dinsdag wonnen de Democraten een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nadat ze acht jaar in de minderheid waren, terwijl de Republikeinen hun voordeel met twee zitplaatsen in de Senaat uitbreidden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April