Directie SLM eist correctie uitspraken bondsvoorzitter
11 Nov 2018, 00:03
foto


De directie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) ziet op dit moment een verzoeningsgesprek met de Bond van Personeel bij de SLM (BP-SLM) niet zitten. In een schrijven aan de bond zeggen de SLM-directieleden Gerard Lau en Steve Silos dat er pas sprake kan zijn van een verzoening als de bond “de onjuiste uitspraken gedaan door de bondsvoorzitter over de SLM en aan het adres van de leiding van het bedrijf” corrigeert.

Lau en Silos zeggen dat als de bond de “correcties onder de noemer van een verzoeningsgesprek aan de orde wil stellen” hij dat kan doen tijdens een onderhoud op 14 november. De BP-SLM had in een brief op 5 november aan de SLM-directeur om een verzoeningsgesprek gevraagd. De bond gaf daarbij aan dat het de wens was van de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie om beide partijen om de tafel te krijgen. “Mede om invulling te geven aan de wens van de minister van OWT & C inzake de verzoening tussen het bestuur BP-SLM en de directie van SLM, geven wij te kennen dat wij nog steeds daarvoor openstaan,” schreef bondsvoorzitter Robby Maaijen.

Lau en Silos zeggen niet op de hoogte te zijn van de wens van de bewindsman tot verzoening tussen beide partijen. “Integendeel hebben wij uit de uitspraken van de minister begrepen dat hij zich er van bewust is dat er voldoende wetten en regels zijn die de relatie tussen een vakbond en de directie regelen.” Hij wijst erop dat de minister ook duidelijk heeft gesteld dat de SLM een privaatrechtelijke organisatie is die luistert naar haar statuten en het Wetboek van Koophandel.

Het keerpunt in de relatie tussen beide partijen kwam nadat BP-SLM tegen de afspraken met de directie in een algemene ledenvergadering heeft gehouden. Op die bijeenkomst zijn volgens de SLM-directie onjuiste zaken aan de orde gesteld en is de SLM negatief in de publiciteit gebracht. “De SLM is niet gebaat met het naar buiten brengen van interne bedrijfsinformatie.” Directeur Lau stelt verder dat bedrijfsinformatie van een privaatrechtelijke organisatie zoals de SLM standaard confidentieel is en dat de directie de enige instantie is die interne bedrijfsinformatie buiten de organisatie beschikbaar kan stellen.

Waar de directie ook over valt is dat bondsvoorzitter Maaijen “er niet voor heeft geschroomd, met drogredenen die niet ter zake doen en niet tot de competentie van een vakbond behoren, de president van de Republiek Suriname te vragen de directie terug te roepen.” Ook vindt de SLM-directie dat de vakbond een sociale partner is en dat het gebruik van het begrip “industriële partner” zoals de bondsvoorzitter dat gebruikt, “misplaatst en niet toepasselijk is.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April