Bewoners Matta krijgen onderricht diabetes
11 Nov, 08:47
foto
Bewoners van Matta zijn gescreend op symptomen van diabetes. (Foto: LC Para)


In het inheemse dorp Matta in het district Para hebben 130 bewoners gratis hun ogen laten screenen op afwijkingen. Ze hebben ook hun bloeddruk en bloedsuikerspiegel laten opmeten. De gezondheidsdag zaterdag was een project van Lions Club Para in verband met Wereld Diabetes Dag.

Suriname heeft een groot diabetes probleem. Het project was bedoeld om aandacht en begrip te vragen voor diabetes die wereldwijd epidemische vormen aanneemt onder volwassenen en kinderen. De gezondheidsdag moest ook de diabeteszorg verder helpen verbeteren.

Ook is het gewicht van de bewoners van Matta gemeten. Hoe meer overgewicht, hoe hoger het risico op hart- en vaatziekten. Vooral bij vetophoping in en rondom de buik is dit risico hoger. Als je veel buikvet hebt, kunnen bovendien de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Buikvet hangt verder samen met een verhoogd cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.

Het gebruik van suiker, vet en zetmeel neemt schrikbarend toe in Suriname. Denk aan vettige snacks, hapjes en zoete dranken (sap, frisdrank). Fastfood wordt regelmatig of zelfs dagelijks genuttigd. Deze verschuiving in eetgewoonte gaat ook nog gepaard met een gebrek aan beweging. Deze trend zal ongetwijfeld leiden tot meer overgewicht bij Surinamers, met als gevolg meer chronische aandoeningen.

Behalve Lions Club Para hebben ook het Suriname Eyecenter van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de Stichting Diabetes Educatie Suriname hun bijdrage verleend. Wereld Diabetes Dag wordt jaarlijks op 14 november herdacht.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May