Paramaribo Declaration on Climate Change aangenomen
11 Nov 2018, 04:39
foto
De deelnemers aan het regionaal seminaar over klimaatsverandering poseren voor een groepsfoto. (Foto: Raoul Lith)


Vijftien landen hebben de Paramaribo Declaration on Climate Change and Disaster Risk Reduction aangenomen. Dit is unaniem gebeurd tijdens het regionaal seminar over klimaatsverandering en vermindering van rampen risico’s voor parlementen in het Caribisch Gebied dat door De Nationale Assemblée (DNA) is georganiseerd.

“Het is een historisch document dat een handvat is om de issues van klimaatsverandering op de politieke agenda te brengen en te houden,” zegt Melvin Bouva aan Starnieuws. Hij is de vaste vertegenwoordiger van DNA bij de interparlementaire unie (IPU). Bouva merkt op dat het de bedoeling is om de punten zoals opgenomen in het document met de regering te bespreken en uit te voeren.

In het document wordt aangehaald dat tijdens het seminar de uitdagingen over klimaatsveranderingen en de rol van parlementariërs hierin is besproken. Benadrukt is het belang van het aanpassen van wetgeving op dit gebied door de overheid als concrete actie alsook het inpassen van de Paris Agreement on Climate Change hierin. De deelnemers hebben in de declaratie vastgelegd dat alle plannen en beleid ontwikkeld moeten worden na consultatie met de samenleving, zodat ook hun noden en verwachtingen meegenomen kunnen worden. Ook jongeren, moeilijk bereikbare- en kwetsbare groepen moeten worden betrokken.

Verder is gesteld dat de parlementen ervoor moeten zorgen dat in de wetgeving over klimaatsverandering en de beperking van rampenrisico’s er rekening gehouden wordt met de specifieke nationale omstandigheden en strikte eerbiediging van de mensenrechten. Er werd bijzondere aandacht gevraagd voor het behoud en de herbeplanting van mangroven als bewezen techniek, die kustgemeenschappen en -omgevingen helpt beschermen voor de impact van sterke golven en erosie helpt
verminderen.

Klimaatsverandering vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Het kan de gezondheid beïnvloeden, niet alleen door de directe gevaren zoals overstromingen en orkanen, maar ook door gevolgen zoals overdraagbare ziekten en voedselonzekerheid wordt gesteld in het document. De verklaring zal onder de aandacht worden gebracht van parlementsleden en bij de IPU zal ook aandacht
hiervoor worden gevraagd.

Bouva gaf in zijn slottoespraak aan dat landen met kleine economieën het meest getroffen worden door de effecten van klimaatsverandering en dat het daarom belangrijk is om samen te werken. Tijdens het seminar hebben verschillende landen aangegeven wat ze meemaken in hun land door de effecten van klimaatsverandering en dat ze het simpelweg niet alleen kunnen aanpakken. Bouva benadrukt dat een belangrijke boodschap naar de rijkere landen is, dat zij vrijwillig moeten helpen de consequenties van klimaatsverandering aan te pakken, omdat juist zij de grootse vervuilers zijn. Dit moeten ze niet overlaten aan de kleinere landen. Zonder hulp van de rijke landen is het dweilen met de kraan open. Zij moeten ophouden met het vervuilen van het milieu en hard tegen het proces vechten.

Suriname is één van de top 10 landen die de ernstige gevolgen van klimaatsverandering zal ondervinden en heeft geen keus dan zich in te zetten voor dit cruciaal gevecht. Suriname is tegelijkertijd ook het groenste land ter wereld, waardoor ons land een substantiële bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatsverandering. Dit zou volgens Bouva ook financiële voordelen met zich moeten meebrengen. Het is
volgens hem verantwoord om te stellen dat landen die die CO2 uitstoten hiervoor moeten betalen en dat landen die bijdragen aan het verminderen hier iets voor terug moeten krijgen. Dit systeem moet verder worden bekeken.

Tijdens de IPU-vergadering in april volgend jaar in Doha, Qatar zal verslag worden gedaan. Het document wordt dan ook aan de algemene ledenvergadering aangeboden, zo ook de genomen besluiten.


Raoul Lith

Advertenties