VS: Vrouwen veranderen gezicht Congres
08 Nov, 15:31
foto
De deelstaten waar er vrouwelijke kandidaten waren bij de tussentijdse verkiezingen dit jaar.


Bij de tussentijdse verkiezingen dinsdag is geschiedenis geschreven met het aantal vrouwen dat een plaats in het Congres heeft veroverd. Nooit eerder hebben zoveel vrouwen een plaats opgeëist in de Amerikaanse wetgevende macht.

Het was het hoogtepunt van twee jaar verzet tegen president Donald Trump - voornamelijk geleid door vrouwen - na zijn onverwachte overwinning op Hillary Clinton in 2016. De dag na zijn inauguratie kwamen miljoenen vrouwen in actie tegen hem - een teken dat de # MeToo-beweging een nieuwe generatie activisten inspireerde.

Toen de tussentijdse verkiezingen naderden, zagen de Democraten een golf van vrouwen die de partij wilden vertegenwoordigen - een schril contrast met voorgaande jaren waarin ze terughoudend waren om de politiek te betreden. Dit leidde tot suggesties dat 2018 een "Jaar van de Vrouw" zou kunnen worden - een verwijzing naar de verkiezingen van 1992 waarin het aantal vrouwen in het Congres bijna verdubbelde.

Die sprong 26 jaar geleden werd veroorzaakt door een controverse over aantijgingen van aanranding tegen een kandidaat van het Hooggerechtshof - een situatie vergelijkbaar met de zaak van Brett Kavanaugh dit jaar.

In 2016 stelden iets meer dan 300 vrouwen zich kandidaat om voor het congreslidmaatschap te gaan. Dit jaar is dat aantal gestegen naar een record van 529. De meerderheid van de vrouwen was bij de Democraten. Uiteindelijk werden iets minder dan de helft gekozen als de officiële partijkandidaat. Minstens 107 van de vrouwelijke kandidaten heeft gewonnen. Dat bekent dat er minstens 117 vrouwen in het Congres zullen zijn. Tien Congreszetels die worden ingevuld door vrouwen, waren immers niet in de stemming.

Ofschoon het een grote sprong is, zal er toch een groot genderverschil blijven bestaan in het Congres. Zoals de zaken er nu voor staan zullen de mannen 77% van het Congres uitmaken. Maar de resultaten dit jaar tonen dat vrouwelijke kandidaten landelijk winnen in de Verenigde Staten.

De dit jaar verkozen vrouwen zullen het gezicht van het Congres veranderen. Onder hen zijn Alexandria Ocasio-Cortez, een voormalige vrijwilliger van Bernie Sanders. Ze is de jongste vrouw die ooit een zetel in het Congres heeft gewonnen.

De 29-jarige uit Bronx is, afkomstig uit een Puerto Ricaanse familie. Ze overwon een top-Democraat om de officiële kandidaat voor haar partij om te dingen naar een zetel in New York. Vorig jaar tegen deze tijd werkte ze in een bar in Manhattan. In een video die haar campagne startte en snel viraal ging, zei ze: "Vrouwen zoals ik mogen niet meedingen voor het Congres."

Ilhan Omar (37) is één van de twee Democraten die de eerste moslim-Amerikaanse vrouwen worden die het Congres binnengaan. Ze won in Minnesota een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Ze werd geboren in Somalië en vluchtte met haar familie uit de burgeroorlog van het land in 1991. Ze kwam als tiener in de VS aan, nadat ze vier jaar in een vluchtelingenkamp in Kenia had doorgebracht. Zij is ook het eerste Somalisch-Amerikaanse congreslid.

Na haar overwinning zei Omar dat Minnesota een duidelijke boodschap gaf door een Somalische vluchteling naar het Congres te sturen in een tijd waarin president Trump Somaliërs had verboden het land binnen te komen. Omar zal in het Congres worden vergezeld door Rashida Tlaib, een moslimvrouw die in Michigan ook een zetel in het Huis heeft gewonnen. De 42-jarige is ook het eerste Palestijns-Amerikaanse congreslid.

Dan is er de 57-jarige Deb Haaland die één van de twee Democraten is die de eerste Indiaanse vrouwen in het Congres worden. Haaland, een lid van de Laguna Pueblo-stam, verwierf in New Mexico een zetel in het Huis. Tijdens de campagne sprak ze over haar eigen worstelingen als een alleenstaande moeder die aangewezen is op voedselbonnen.
De andere inheemse Amerikaanse vrouw die wordt gekozen, is Sharice Davids, een 38-jarige voormalige sporter uit verschillende vechtkunsten. Ze is ook de eerste openlijk lesbische vrouw die Kansas vertegenwoordigt.

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June