Trump looft 'historische' winst in vluchtige toespraak
07 Nov, 20:33
foto
Een medewerker van het Witte Huis probeert de microfoon van Jim Acosta van CNN te af te pakken, terwijl hij vragen stelt aan de Amerikaanse president Donald Trump. (Foto's: Reuters]


De Amerikaanse president Donald Trump is in aanvaring gekomen met journalisten tijdens een toespraak in het Witte Huis over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen van 2018. De Republikeinen hebben hun positie in de Amerikaanse Senaat verstevigd tijdens de tussentijdse verkiezingen van dinsdag, na een erg verdelende campagne gekenmerkt door felle confrontaties over ras en immigratie.

Maar ze verloren hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, een tegenvaller voor Trump na een campagne die een referendum werd over zijn leiderschap. Trump zei dat Republikeinen "de geschiedenis trotseerden" door hun meerderheid in de Senaat uit te breiden naar minstens 51 zetels, terwijl ze de Republikeinen straften die zijn steun niet accepteerden. Hij riep ook op tot teamspel en samenwerking met de Democraten.
Tijdens de vraag-en-antwoordsessie na de toespraak behandelde Trump beleidskwesties zoals gezondheidszorg, infrastructuur en migratie. Maar sommige vragen leiden tot verhitte reacties.

Vijand van het volk

Tijdens de persconferentie botste Trump ook met verslaggevers. Trump heeft een notoir ruwe relatie met bepaalde segmenten van Amerikaanse media, waaronder CNN.
CNN-journalist Jim Acosta vroeg of Trump " immigranten demoniseerde " tijdens de campagne voor de tussentijdse verkiezingen door een video vrij te geven waarin Latijns-Amerikanen werden afgebeeld terwijl ze muren beklommen, terwijl er gewaarschuwd wordt voor een "invasie".

Trump noemde Acosta ‘onbeleefd’ en voegde eraan toe dat de manier waarop de verslaggever White House-perssecretaris Sarah Huckabee Sanders behandelt 'vreselijk' was. "Wanneer u nepnieuws meldt", zei Trump, "bent u de vijand van het volk."

Trump bespotte de Republikeinen die geen campagne met hem hebben gevoerd voor de verkiezingen van het Congres en die niet werden verkozen. Hij refereerde naar hen met een lijst van kandidaten die hij bij naam noemde. “Dat zijn enkelen die om hun eigen reden besloten hebben om mij of waar we voor staan niet te omarmen," vertelde Trump verslaggevers. "Ze deden het heel slecht. Ik weet niet zeker of ik gelukkig of verdrietig zou moeten zijn, maar ik voel me er prima bij."

Trump verdedigde de Republikeinse winst in de Senaat en zei dat de Republikeinen de verliezen in het Huis van Afgevaardigden minimaliseerden, ondanks een "historisch" aantal Republikeinen dat zich terugtrok uit de kamer. De Amerikaanse president zei dat een regel die Republikeinen toestaat om zes jaar lang commissies in het Huis voor te zitten een motiverende factor was achter de 43 Republikeinse terugtrekkingen.

Op de vraag waarom de afgevaardigde Jeff Flake uit Arizona, die geen hoofd van een commissie was, zich terugtrok, antwoordde Trump: "Ik heb hem teruggetrokken." Flake was een vaste criticus van het beleid van Trump gedurende de eerste twee jaar van zijn presidentschap.

Friday 23 August
Thursday 22 August
Wednesday 21 August