Democraten veroveren Huis, Trump steviger in Senaat
07 Nov, 04:30
foto
Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. (Foto: Biograpy.com)


De Republikeinen, de partij van de Amerikaanse president Donald Trump, hebben bij de tussentijdse verkiezingen hun positie in de Senaat verstevigd. De Democraten hebben daarentegen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Dit houdt in Trump gedwongen is nu samen te werken met de Democraten. De verkiezingen zijn dinsdag gehouden, de telling is nog gaande.

Bij de ‘midterms verkiezingen’ ging het om alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat. Daarnaast zijn ook gouverneurs gekozen. In het parlement hebben de Democraten nu de meerderheid. De Amerikanen gingen tussentijds naar de stembus, twee jaar na de verkiezing van Trump.

Trump heeft intussen volgens het Witte Huis Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, gefeliciteerd. Hij heeft aangegeven bereid te zijn samen te werken met de Democraten. Trump is genoodzaakt samen te werken, aangezien de Democraten wetsvoorstellen en de begroting kunnen tegenhouden. Ook kunnen zij diverse onderzoeken beginnen tegen de regering met de macht die zij nu hebben in het Huis.

De stand op dit moment is dat de Democraten 210 zetels hebben veroverd in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Republikeinen 191 hebben. De Democraten moeten 218 zetels hebben om het Huis in handen te hebben. De verwachting is dat ze dat aantal wel halen.

De Republikeinen hebben 51 zetels in de Senaat en de Democraten hebben er 42. Ondanks het verlies in het Huis, is Trump blij met de verbeterde positie in de Senaat.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March