Kwatta Sportcomplex trekpleister voor Divalioptocht
07 Nov, 00:00
foto
Bij de Divalioptocht heeft 'Lakshmi' de godin van onder andere wijsheid, voorspoed en liefde, veel bekijks. Er wordt veel moeite gedaan om een glimp van haar op te vangen. (Foto's: René Gompers)


Subh Divali, Subh Divali! wordt er geroepen onder de grote tent bij het Kwatta Sportcomplex. Een jonge 'Lakshmi' zit rustig voor zich uit te kijken terwijl op de tabla steeds sneller wordt geroffeld. De band speelt naar hartenlust terwijl een rij van praalwagens langsrolt en een massa mensen naar binnenloopt.

Het is vandaag Divali, het lichtjesfeest. Dan wordt herdacht de overwinning van licht op duisternis, het goede over het kwade en vooral kennis over onwetendheid. Aan de vooravond van het feest zijn er op verschillende locaties optochten gehouden. Meer dan duizend mensen hebben meegedaan aan de loop naar het Kwatta Sportcomplex, terwijl tientallen versierde auto's, bussen en vrachtwagens ook van de partij waren. Vanuit Saramacca en Wanica zijn er mensen getogen om mee te doen aan de Divalioptocht.

Langs de route, die begon aan de Naipalstraat, staan er honderden auto's geparkeerd. Hele gezinnen, soms grote delen van families, hebben geduldig staan wachten op stoet. Hun wachten is beloond: kleurige, prachtig versierd rollende praalwagens langs. Verschillende goden zijn uitgebeeld zoals Ram en Sita en het meest Lakshmi uiteraard. Iedereen wil Lakshmi zien, sommige mensen gaan zodanig staan zodat zij in haar gezichtsveld komen en haar groeten en zegeningen 'rechtstreeks' kunnen ontvangen. Op een perceel wordt er vuurwerk afgeschoten terwijl de stoet stapvoets langsgaat. Het lichten- en kleurenspel is voor enkele momenten compleet.

De lopers gaan gelijk direct door naar een grote eetruimte. Moe maar enthousiast, sluiten ze aan bij de honderd plus personen die er al zitten om een maaltijd te nuttigen. Dit is traditie van het feest dat Kwatta Sportcomplex jaarlijks organiseert. Onder de tent gaat de band even pauzeren. 'Lakshmi' wordt verplaatst van het podium zodat ook zij kan rusten. Een lijvig cultureel/religieus programma wordt er afgewerkt. Buiten rollen er nog enkele versierde vrachtwagens en kleinere voertuigen langs terwijl onder de tent dieper wordt ingegaan op de betekenis van Divali. De optocht van Kwatta Sportcomplex is voor de 26e keer gehouden.

René Gompers

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March