Suriname ontvangt PAHO Malaria Champions Award
07 Nov, 02:46
foto
De Aedes Aegypti muskiet die het Malaria-virus overdraagt.


De malariabestrijdingsprojecten van Suriname, Brazilië en Paraguay hebben de Malaria Champions of the Americas award ontvangen. De prijs wordt jaarlijks door de Pan American Health Organization (PAHO) en haar partners uitgereikt aan initiatieven die bijdragen aan het elimineren van de ziekte in de regio. De winnaars zijn geëerd op een Malaria-dag in Amerika evenement, dat gisteren - 6 november - heeft plaatsgevonden.


Het malariaprogramma van Suriname is geëerd voor het introduceren van een solide, mensgericht benaderingsmodel voor gezondheid, dat vooral is gericht op migrerende mijnwerkers en inheemse gemeenschappen. Het initiatief heeft lokale capaciteiten gecreëerd en geleid tot verbeteringen in diagnose, behandeling en vectorcontrole. Het heeft ook gezondheidsdiensten geïntegreerd en heeft gezocht naar innovatieve operationele en technologische oplossingen.

Het Machadinho D'Oeste Gemeentelijke Malaria Control-program in Brazilië heeft een reeks strategieën ingevoerd die hebben geleid tot een betere toegang tot diagnose en behandeling, het gebruik van muskietennetten en een vermindering van 44% van de malariagevallen tussen 2016 en 2017.

Het malariaprogramma Alto Río Solimões ook in Brazilië is geëerd voor zijn inspanningen om malaria in inheemse gebieden te beheersen. Dit lokaal programma slaagde erin de gevallen van de ziekte sinds 2015 met 70% te verminderen in een moeilijk te bereiken gebied, waar 70.000 mensen in 13 dorpen langs de oevers van de rivier wonen.

Het nationale programma voor malariabestrijding in Paraguay heeft universele toegang verleend tot diagnose en behandeling van malaria. Het werk van het programma heeft ervoor gezorgd dat het land sinds 2011 geen autochtone gevallen van malaria heeft geregistreerd. In juni 2018 werd Paraguay het eerste land in de regio van de Amerika's in 45 jaar dat de officiële WHO-certificering verkreeg omdat het malaria had geëlimineerd.

"Deze ervaringen bevestigen onze overtuiging dat het elimineren van malaria een haalbaar doel is," zei Isabella Danel, adjunct-directeur van de PAHO. Danel drong er bij partners op aan "samen te blijven werken om uitdagingen het hoofd te bieden, de hiaten te dichten en oplossingen te vinden die zullen leiden tot de eliminatie van malaria."

Malaria, overgedragen door muggen, blijft endemisch in 20 landen van Amerika, met de meeste gevallen geconcentreerd in de sub regio van Amazonië. Argentinië is in het proces van certificering. Volgens de WHO hebben zes andere landen (Belize, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexico en Suriname) de incidentie van autochtone gevallen verminderd en hebben ze het potentieel om de ziekte tegen 2020 te elimineren. Meer dan 120 miljoen mensen lopen het risico de ziekte in de regio op te lopen.

Rick Steketee, plaatsvervangend US Global Malaria Coordinator, benadrukte dat "de voortdurende investeringen en inzet van de regio om malaria te bestrijden vruchten afwerpt. We hebben de gegevens, het vermogen om het te gebruiken om bewezen interventies te richten op de meest getroffen personen, en de politieke wil en verplichting om "de ziekte te elimineren". Hij voegde eraan toe dat de Malaria Champions of the Americas deze toewijding belichamen. “Hun successen zullen niet alleen helpen om hun landen te helpen de ziekte te elimineren, maar bieden ons ook een kans om te leren hoe deze landen op alle niveaus werken om eliminatie te bereiken, zodat we het kunnen toepassen over de hele wereld".

Dit jaar is het 10-jarig jubileum van de Malaria Champions Award, die in 2008 werd uitgereikt. Sindsdien heeft het 27 beste malariaprogramma’s uit 13 landen in de regio erkend die een positief verschil hebben gemaakt in de levens van de bevolking.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April