Cultuur, Muziek en Archeologie op lezingsserie AdeKUS
06 Nov, 16:02
foto
Terry Agerkop. (Foto: Facebook)


Op de tweede dag van de Open Campus Lecture Series (Studium Generale) 'Sustainability of the Guiana Shield' houdt Terry Agerkop vanavond een lezing over cultuur en muziekpatronen. De inleider hanteert een etno-musicologische benadering om bestaande muzikale patronen in Suriname voor het publiek begrijpelijk te maken.

De ontwikkeling van verschillende culturele, historische en linguïstische structuren wordt in verband gebracht met muzikale vormen. Paramaribo komt eerst aan bod, met haar grote variatie van culturele invloeden, en waar zeer complexe culturele invloeden samenkomen. Hier vinden we een vermenging van westerse klassieke, volks- en populaire muziek, met afro muzikale elementen van de oude plantages, die uitmondden in typische 'creoolse' varianten zoals Kawina en Kaseko.

Aan de orde komen ook de ingewikkelde Marron gemeenschappen in het Saramaccaans gebied waar de Saamacca groep de Saamacca-tongo ontwikkelde. Behalve deze groep wordt de muziekvormen van ander marrongroepen belicht met nadruk op drumming: Ndjuka, Aluku Paramacca, Kwinti en Matawai. Er wordt ook inzicht gegeven in de Hindostaanse en Javaanse muziek en met hun complexe religieuze invloeden. Ten slotte komen de verschillende talen, cultuur - en muziekvormen van de inheemse volken aan bod. Terry Agerkop is de grondlegger van de afdeling Cultuurstudies en studeerde vervolgens in Venezuela en Brazilië waar hij promoveerde tot doctor in de antropologie.

Voorafgaand aan de inleiding door Agerkop is er een presentatie door Cheryl White en Irene Meulenberg met als titel 'On the Horizon: The Next Step for Surinamese Archaeology'. De lezingenserie wordt gehouden bij het Institute of Graduate Studies and Research (IGSR) op het universiteitscomplex en vangt aan om 18.00 uur.

Friday 23 August
Thursday 22 August
Wednesday 21 August