Ex-president Lula beschuldigt rechter van vooroordelen
05 Nov, 22:50
foto
In april dit jaar begon Lula aan een gevangenisstraf van twaalf jaar voor corruptie. (Getty Images)


De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio "Lula" da Silva vecht zijn vonnis voor corruptie aan. Hij beargumenteerd dat de rechter achter zijn veroordeling "zijn vooringenomenheid heeft bewezen" door een kabinetspost te aanvaarden onder een politieke rivaal.

In het verzoekschrift dat maandag bij het hoogste gerechtshof van Brazilië is ingediend, vraagt Lula, die momenteel een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit, om vrijgelaten te worden en dat zijn veroordeling nietig wordt verklaard.

Het pleidooi van Lula komt dagen nadat president-elect Jair Bolsonaro rechter Sergio Moro als de volgende minister van Justitie van het Zuid-Amerikaanse land, heeft aangekondigd. De advocaten van Lula hebben lang gedebatteerd dat Moro bevooroordeeld was en dat aanklachten tegen de voormalige president verzonnen waren om te voorkomen dat hij zich weer kandidaat zou stellen voor het presidentschap.

In de peilingen in aanloop naar de zwaar gepolariseerde verkiezingen dit jaar, leidde Lula, maar zijn vonnis in een corruptiezaak belette hem om zich opnieuw te kandideren voor de hoogste functie. De "Clean Slate" -wet van Brazilië verbiedt mensen met ernstige strafrechtelijke veroordelingen om binnen de acht jaar na schuldig te zijn bevonden, de functie van president in te vullen.

Omstreden afspraak
Moro stemde ermee in de minister van Justitie te zijn in het kabinet van Bolsonaro. Hij zei dat zijn nieuwe functie hem in staat zal stellen zijn strijd tegen corruptie te versterken. "Het perspectief van het implementeren van een sterke anti-corruptie en anti-georganiseerde misdaadagenda, met respect voor de grondwet, de wet en de rechten, heeft mij ertoe gebracht deze beslissing te nemen," zei Moro in een verklaring op zondag. "Dit betekent in de praktijk dat we de vooruitgang tegen criminaliteit en corruptie de laatste jaren, consolideren."

De Arbeiderspartij (PT) van Lula heeft haar woede en teleurstelling over de beslissing niet onder stoelen en banken geschoven. "Moro's partijdigheid was altijd overduidelijk," tweette de partij. "De poging om de verkiezingen te beïnvloeden heeft sinds 2014 plaatsgevonden. De benoeming [van Sergio Moro] als minister van Bolsonaro toont alleen de politieke belangen van de minister."

Moro is geprezen voor het onderzoeken van wat bekendstond als het corruptieschandaal 'Car Wash', dat in 2014 werd gelanceerd en dat zich richtte op het Braziliaans staatsbedrijf Petrobras. Bij het onderzoek waren elf landen betrokken.

Het corruptieschandaal onthulde uitgebreide systemen waarin bouwbedrijven opgeblazen contracten ontvingen en miljarden dollars aan steekpenningen betaalden aan politici en andere overheidsfunctionarissen gedurende meer dan een decennium.

Het onderzoek leidde tot de gevangenhouding van enkele van de grootste namen van Brazilië, waaronder Lula, die was veroordeeld voor het ruilen van gunsten met bouwbedrijf Grupo OAS voor de belofte van een appartement aan het strand. Lula begon zijn vonnis in april van dit jaar, wat hem feitelijk de mogelijkheid ontnam om opnieuw te dingen naar het ambt van president.

De Car Wash-kwestie maakte van Moro een razend populaire figuur onder Brazilianen die moe waren van talloze verhalen over politici die de schatkist van de overheid plunderden. Moro wordt nu geacht toezicht te houden op de federale en snelwegpolitie, het penitentiaire systeem, immigratie en verschillende andere bureaus waar duizenden mensen werken.