Gratis film tijdens 3e Chinees filmfestival
07 Nov, 08:24
foto
Ambassadeur Liu Quan van China kondigt het derde Chinese filmfestival aan. (Foto: Ranu Abhelakh)


De derde editie van het Chinese filmfestival staat weer voor de deur. Filmliefhebbers kunnen weer gratis door de lens van Chinese filmmakers kijken naar een bioscoopvoorstelling in TBL Cinemas. “China stelt zich steeds meer en meer open voor de wereld en heet iedereen welkom”, zegt Sun Xia, eerste secretaris op de ambassade, aan Starnieuws. Films zijn volgens haar bij uitstek een goede manier om een beter begrip te creëren, inzicht te geven en mensen naar China uit te nodigen.

Het publiek kan vanaf zaterdag 10 november – drie weekenden lang - een gevarieerde selectie van zeven Chinese films zien; alle voorzien van Engelse ondertiteling. De genres zijn uiteenlopend: van musicals, comedy tot aan avontuur en fantasie. De films, geven een divers beeld van China en de ontwikkelingen in de Chinese filmindustrie, zoals de 2018-film ‘Four Heavenly Kings’ met veel effecten. Hiertussen zit ook de kaskraker ‘Finding Mr. Right’ uit 2013 met box-office cijfers in China van ongeveer US$ 85 miljoen.

De Chinese filmindustrie is groeiende – tweede grote na Hollywood en er worden steeds meer coproducties gemaakt. Een hiervan is de film ‘Monk Xuanzang’ uit 2016, een India-China coproductie over de legendarische zevende-eeuwse boeddhistische monnik uit China. “Films zijn als een venster van elk land”, zegt Sun. “Personen leren op een ontspannen manier over de culturele waarde, het sociaal leven en de economische ontwikkeling van het land en volk.”

Het festival start vrijdag voor genodigden met de vertoning van ‘Monk Xuanzang’. De monnik reisde zeventien jaar te voet van China naar India op zoek naar de oorsprong van het boeddhisme en vertaalde de leer vanuit het Sanskriet naar het Chinees. Chinese handelaren volgden de voetsporen van de monnik uit Xi’an (de vroegere Chinese hoofdstad) naar India en zo ontstond de tweede zijderoute – nu in een nieuw jasje onder de naam ‘One Belt, One Road’ (één gordel, één weg). Deze focust niet alleen op handel en economie, maar ook op de culturele uitwisseling.

Reden te meer voor de Chinese ambassadeur Liu Quan om het filmfestival in verband te brengen met werelds eerste importbeurs in Shanghai; Suriname participeert nu hieraan. Volgende maand herdenkt China 40 jaar openstellen van de economie en sociale hervormingen. China probeert onder andere via de culturele uitwisseling, de bilaterale relatie en handel te bevorderen.

De meeste films worden in de middag vertoond, zodat zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid zijn om deze te zien. Filmliefhebbers kunnen hun gratis kaartjes ophalen op de dag van de filmvertoning bij het loket van TBL, volgens het principe van 'first come, first serve’.


Download hier het filmschema
pdf-icon.gif Schema_Chinees_Film_Festival.pdf                

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March