Saudi-Arabië: Prins Khaled bin Talal na maanden vrij
04 Nov 2018, 12:40
foto
Vorig jaar werden in het Ritz Carlton Hotel in Riyadh, prinsen en andere senioren vastgehouden over beschuldigingen van corruptie. (Foto: AFP)


Een Saudische prins die gearresteerd werd omdat hij kritiek had op het hardhandig optreden tegen corruptie, is naar verluidt vrijgelaten uit de gevangenis. Familieleden van prins Khaled bin Talal hebben foto's gedeeld op social media waarin de prins zijn familie begroet. De foto’s zijn naar verluidt dit weekend genomen.

De prins, die bijna een jaar werd vastgehouden, is een neef van koning Salman. De broer van prins Khaled, prins Alwaleed bin Talal, was onder tientallen prinsen en andere senioren die eind vorig jaar in een corruptie land verkeerden.

De nieuwste zet komt te midden van zware druk op de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman over de moord op journalist Jamal Khashoggi. Analisten zeggen dat de Saudische autoriteiten proberen de spanning van de crisis te halen door de steun van de Koninklijke familie te verstevigen.

"Godzijdank voor uw veiligheid," tweette prinses Reem bint Alwaleed, de nicht van prins Khaled. Ze plaatste foto’s van hem met andere familieleden. Andere foto's die werden gedeeld door familieleden lieten toonden de prins die zijn zoon omhelsde en kuste. Zijn zoon ligt al enkel jaren in coma.

De Saudische regering heeft geen officiële verklaring gegeven voor zijn detentie of voor zijn schijnbare vrijlating. Maar de Wall Street Journal meldde dat hij 11 maanden lang werd vastgehouden, omdat hij kritiek had op de massale detentie van meer dan 200 prinsen, ministers en zakenlui van vorig jaar wegens aantijgingen van corruptie.

Ze werden vastgehouden in hotels in de hoofdstad Riyad, inclusief in het vijfsterren Ritz-Carlton. Analisten stelden dat operatie een poging van de kroonprins was om de macht te consolideren.
Eind januari zei het kantoor van de Saudische officier van justitie dat meer dan US$ 100 miljard was teruggevorderd na financiële schikkingen met degenen die werden vastgehouden.
Advertenties