Overeenkomsten met Verenigde Arabische Emiraten
04 Nov 2018, 10:33
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en zijn collega van de Verenigde Arabische Emiraten Obaid Humaid Al Tayer ondertekenen twee overeenkomsten.


Suriname en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een investeringbevorderings- en beschermingsovereenkomst (IBO) getekend zondag. In een tweede overeenkomst is vastgelegd dat er geen dubbele belasting hoeft te worden betaald. Met het aangaan van de overeenkomsten geven de landen uiting aan de wens hun economische betrekkingen verder te ontwikkelen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en zijn ambtgenoot Obaid Humaid Al Tayer, minister of State for Financial Affairs hebben zondag hun handtekeningen geplaatst onder de documenten.

Deze belangrijke overeenkomsten passen in het streven van Suriname naar verbreding en diversificatie van de economie mede door het aantrekken van buitenlandse investeringen en het bevorderen van handelsbetrekkingen met partnerlanden. Het vastleggen van bindende normen over de behandeling van dergelijke investeringen is een belangrijk instrument ter verbetering van het investeringsklimaat, laat minister Hoefdraad optekenen via het Nationaal Informatie Instituut.

Door de aangeboden rechtsbescherming en het vrije kapitaalverkeer is een IBO-overeenkomst een uitstekend middel om investeringen tussen partnerlanden aan te moedigen. Onnodige belastingkosten zijn vaak een belangrijke obstakel voor de groei van grensoverschrijdende handel en investeringen. "Het beleid van ons land is dan ook gericht om met het afsluiten van belastingverdragen barrières op belastinggebied voor grensoverschrijdende handel en investeringen te verwijderen," legt Hoefdraad uit.

Deze verdragen moeten er ook voor zorg dragen dat belastingverplichtingen wel op de juiste wijze worden nagekomen. De regering is voornemens om met nog meer daarvoor in aanmerking komen landen IBO-overeenkomsten en belastingverdragen af te sluiten. Uiteindelijk moeten deze overeenkomsten het gewenste (macro) economisch effect in de praktijk hebben. Alle inzet zal daartoe in samenwerking met het bedrijfsleven worden gepleegd.

Beide overeenkomsten dienen nog aan De Nationale Assemblee worden aangeboden ter ratificatie. Suriname heeft tot nu toe slechts twee soortgelijke verdragen. Een teruggaand naar 1975 met Nederland en een tweede getekend in 2003 met Indonesië. Beiden zijn niet instrumenteel geweest in het aantrekken van investeerders.

Nagegaan zal worden hoe de verdragen met Nederland en Indonesië voortaan effectief kunnen worden ingezet voor het aantrekken van investeringen. Verder zal de regering een agressievere politiek voeren rond IBOs en belasting overeenkomsten om die met meerdere landen te tekenen. Op schema ligt nu de belasting overeenkomst in Caricom verband en mogelijke verdragen met de buurlanden, deelt Hoefdraad mee.
Advertenties