Suriname dia verlicht voor 12e keer Onafhankelijkheidsplein
04 Nov 2018, 06:42
foto
Traditioneel heeft het 'goddelijke paar' Ram en Sita de Suriname dia zaterdagavond op het Onafhankelijkheidsplein aangestoken. (Foto's: René Gompers)


Op het Onafhankelijkheidsplein brandt vanaf zaterdag de Suriname Dia, al voor de 12e keer. Traditioneel heeft het 'goddelijk paar' Ram en Sita de lont aangestoken. Vicepresident Ashwin Adhin en echtgenote voegen als eersten ghee toe om de vlam aan te houden. Het vuur blijft branden tot en met woensdag, de dag van Divali, een nationale vrije dag.

Het is aardig druk op het Plein. Er zijn ook hele families naar de plek gekomen om samen het lichtjesfeest in te luiden. Op het podium hebben Adhin, ambassadeur Mahender Singh Kanyal van India en algemeen secretaris Jan Soebhag van de Culturele Unie Suriname (CUS), benadrukt hoe belangrijk het gebeuren is voor de Hindoes en Suriname in het algemeen. Eenheid, zelfrealisatie, bevrijding, inzicht, verbondenheid en overwinning zijn enkele van de betekenissen die gegeven wordt aan het licht en het vuur in de reuzen dia.

Anil Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname, kan door het overlijden van zijn broer, niet aanwezig zijn. De boodschap is door Soebhag overgebracht. Hij haalt aan dat licht en vuur geen vreemde onderwerpen zijn in de verschillende religiën. In Suriname is Divali voor iedereen, merkt Soebhag op. Zodat eenieder de gelegenheid heeft om ghee te zetten en om de godin Lakhsmi Mata zegen en gezondheid te vragen,” geeft hij aan. "Een gezond volk draagt altijd bij aan de ontwikkeling van een land.”

Adhin heeft namens president Desi Bouterse, die volgens het programma het publiek zou toespreken, een divali boodschap overgebracht. Aan het eind van een diepzinnig religieus uitleg over het het hoe en waarom de reuzen dia op het Plein wordt aangestoken, geeft Adhin wederom aan dat Divali ook een opdracht voor het Surinaamse volk inhoudt. “Divali, is een afkorting,” deelt hij mee. “Daadwerkelijke Inzet Van Alle Landgenoten is Imperatief. Het is ons geboden, het is onze opdracht. Subh Divali.” Iedereen mag ghee gaan toevoegen aan de Suriname dia om het licht aan te houden.

René Gompers

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April