De Bies: AdeKUS lijdt aan 'limietersziekte'
03 Nov 2018, 06:30
foto
Renata de Bies, taalkundige, tijdens de 50e verjaardag van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. (Foto: René Gompers)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) lijdt nog steeds aan de ‘limietersziekte’ en daar moet snel een medicijn voor gevonden worden, stelt Renata de Bies, Taalkundige bij de Faculteit Humaniora. Het creatief en kritisch denken zijn enkele van de oplossingen die zij aandraagt voor de aanpak van het probleem.

De Bies is een van de redenaars geweest bij de 50e Dies Natalis (geboortedag) van de universiteit. Haar onderwerp is ‘AdeKUS, van kennisinstituut naar kennisindustrieel’. Ze heeft de nood voor hervorming, en de route naar het volgende doel aangegeven. Er liggen nog een hoop uitdagingen om daar te komen. Studenten die er te lang overdoen met afstuderen is daar één van.

Dezelfde avond is de Adekus Alumni Associatie (A3) geproclameerd. Dit is een platform voor de afgestudeerden en gepromoveerden van AdeKUS. Na de proclamatie is er een intentieverklaring getekend door Jack Menke namens de universiteit en Steven Mac Andrew namens A3. Er zal samengewerkt worden om het onderwijsinstituut en het land te helpen ontwikkelen. In de afgelopen 50 jaar zijn 6.751 personen afgestudeerd en 57 gepromoveerd.

De Bies merkt op dat het aantal alumni veel hoger had kunnen liggen. “Maar Adek lijdt aan een ziekte, die ziekte heet limietersziekte,” concludeert ze. “Die ziekte manifesteert zich op twee manieren: de studielimitiers, de mensen die langer dan de voorgeschreven tijd over hun studietijd doen.” De andere categorie bestaat uit afstudeerlimieters, studenten die te lang over doen om de studie af te ronden om de bul te halen, deelt de Bies mee. “Je kan het niet geloven, er zijn mensen die sinds 2014 de laatste colleges hebben gehad en nog steeds niet zijn afgestudeerd,” haalt ze uit eigen ervaring aan. De redenen om niet af te ronden zijn heel divers. “Kaw dede, asi fatu, dan moeten ze op vakantie…wat is het probleem van die limieters?”

De oorzaak van het probleem kan liggen in de aansluiting tussen de middelbare school en de universiteit, en docenten die niet goed kunnen overdragen. Bij de afstudeerlimieters kan het ook liggen aan taal, merkt de Taalkundige op, ook al heeft zij geen onderzoek hierover gedaan. “Sommige mensen weten niet te schrijven. Weet u hoe weinig mensen een goed en coherent stuk kunnen schrijven?” Vaak worden de studenten ook nog begeleid door mensen die zelf niet weten te schrijven, voegt de Bies toe. Voor een deel is de student zelf de oorzaak van het limietersprobleem. “Studenten denken niet kritisch en ook niet creatief. Het wordt ze ook niet geleerd. We moeten in ons onderwijs vakken als ‘kritisch en creatief denken’ introduceren om ze aan te leren als ze het niet kunnen.

De Bies benadrukt dat zij slechts hypothesen heeft geponeerd en onderzoek nog steeds nodig is. Bij de presentatie van het jaarverslag is meegedeeld dat “deskundigen van de universiteit en daarbuiten zullen worden ingezet om het structurele probleem van de studielimieters te bestuderen en in overleg met het Onderwijsministerie passende oplossingen aan te reiken.” Bij afstuderen is geld vaak een probleem waardoor studenten deeltijds studeren en (voltijds) ergens werken. Er wordt aan een oplossing daarvoor gewerkt. “Er zijn modellen in studie voor volledige studiefinanciering via de Nationale Ontwikkelingsbank en andere instellingen,” wordt er meegedeeld.

René Gompers
Advertenties