DNA-leden opgetrommeld voor aanname wet
02 Nov 2018, 00:00
foto
Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee (DNA) heeft donderdag de wettelijke basis gelegd voor het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP). Na een bijkans drie uren durende schorsing, waarbij coalitieleden van districten opgetrommeld moesten worden, is de wet met 26 stemmen aangenomen. De oppositie is de zaal uitgelopen bij de stemming en heeft zich 'onthouden'. Dit centrum vloeit voort uit de voorbereidingen voor de wet ‘Nationaal Productiviteitscentrum’ zoals de wet eerst heette, bij indiening.

“We weten dat het niet alleen moet gaan om de verhoging van de arbeidsproductiviteit, maar dat innovatie daar een belangrijke rol in speelt. Een heet hangijzer was de bezoldiging van de directeur. Daarover hebben wij akkoord bereikt en is er een lid opgenomen in artikel 5, waarbij duidelijk aangegeven wordt dat de aanvullende beloningen op het jaarsalaris niet meer is dan 20% op het brutosalaris, de wettelijke vakantietoelage wordt niet hieronder begrepen”, laat de commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) optekenen.

“Een centrum voor productiviteit, helemaal uitgewerkt met alles erop en eraan. Nooit ingesteld en wanneer de regering-Bouterse dat doet, dan loopt men weg. Hun eigen ontwerp kunnen zij niet eens goedkeuren, hun eigen zaken die ze hebben besproken, die zij hebben onderzocht, kunnen zij niet ondersteunen. Wij doen het werk wel”, luidt de reactie van Abdoel op het stemgedrag van de oppositie.

Het is de coalitie uiteindelijk gelukt de nodige 26 leden in de zaal te hebben om de wet goed te keuren. NDP-leden Joan Wielzen en Aida Nading, die eerst niet aanwezig waren wegens ziekte en persoonlijke redenen, hebben zich uiteindelijk bij de vergadering gevoegd, waardoor er ook quorum was bij de stemming, nadat de oppositie de zaal uitliep.

Minister Soewarto Moestadja spreekt zijn erkentelijkheid uit naar de vrouwelijke Assembleeleden die volgens hem inderdaad hun verantwoordelijkheid kennen. “We zijn erin geslaagd om met 26 leden de wet goed te keuren, hoewel ik verwachtte dat het meer zou zijn. Omdat ik geluisterd heb naar de inbreng van het college, had ik wel anders verwacht qua stemgedrag. Ik vind dat de fractieleider van NDP, André Misiekaba gelijk heeft wanneer hij zegt dat het CIP iets is, wat noodzakelijk is. Dit centrum is geen wondermiddel voor alle vraagstukken. Het moet een bijdrage leveren en het wordt tripartiet gedragen”, benadrukt de bewindsman.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties