Getuige gehoord in de EBS-fraudezaak
02 Nov 2018, 01:52
foto


Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft op de rechtszitting van donderdag een getuige gehoord in de megafraude zaak bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). In deze zaak staan de ex-directeur van de EBS, Kenneth Vaseur samen met de ondernemer Dick van Kanten, ex-EBS-directeur Willy Duiker, Max Chin en Quincy Fernandes van de afdeling Procurement, terecht. Zij worden ervan verdacht in de periode van oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen en in vereniging het bedrijf bewogen te hebben tot afgifte van bedragen van US$ 8.881.250 en 100.000 euro. De drie verdachten zijn eerder op vrije voeten gesteld.

De getuige, een majoor van politie, verklaarde tegenover de kantonrechter dat er een kluisonderzoek plaatsvond. Het vermoeden bestond dat in de kluis van een medewerker van de EBS spullen verstopt waren die betrekking hadden op de EBS fraudezaak. Uit het onderzoek bleek dat er geen spullen waren die iets te maken hadden met de fraudezaak. Het bedrag was bedoeld voor de aankoop van een noodstroomaggregaat voor de EBS op 21 september 2012.

Aan Greenland Development NV (Van Kanten) is op 2 oktober 2012 schriftelijk gemeld dat zijn aanbieding is geselecteerd voor de levering van de noodstroomaggregaat, terwijl de evaluatie van de aanbesteding pas op 2 november 2012 - een maand later - had plaatsgevonden. Op 8 november 2012 gaf Greenland Development NV een offerte waarin was opgenomen dat de installatie van het aggregaat binnen 60 tot 90 dagen zou geschieden.

De EBS zat in een ongunstige financiële positie en had Greenland laten weten dat voorfinancieren niet past binnen zijn manier van zakendoen. Toch is er op 12 november 2012 een leveringscontract getekend met het bedrijf voor een bedrag van US$ 4.631.250. De ondertekening is geschied zonder goedkeuring van de raad van commissarissen. Het contract omvat nadelige betalingsvoorwaarden voor de EBS.

Het energiebedrijf moest 50 procent van het bedrag betalen aan Greenland bij toewijzing van de opdracht. De volledige levering van het eerste contract is niet geschied, maar is er desondanks een tweede contract met Greenland gesloten. Het tweede contract omvatte de levering van twee mobiele noodstroominstallaties. Ook hier is de leveringstijd verstreken, zonder dat de installaties zijn geleverd.

Op 29 september 2014 is schriftelijk doorgegeven dat de bestellingen van de EBS meer aanpassingen en werk nodig hebben. Hiervoor moest de EBS 1.327.562 euro neertellen voor Greenland. Dit, terwijl de afdeling Project Engineering de bestelling niet had geplaatst en er ook geen kennis van had. In de brief stelde Greenland dat de volledige levering van de goederen pas zou plaatsvinden, nadat het bedrag van meerwerk, de extra kosten die bijgekomen waren, betaald zouden worden. De kantonrechter wil op 12 december nog twee getuigen horen in deze zaak.

Wanita Ramnath
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April