Peru: Keiko Fujimori opnieuw gevangen gezet
01 Nov 2018, 14:50
foto
Keiko Fujimori werd na het besluit van de rechter gevangen genomen.(Foto: AFP)


Een rechter in Peru heeft bevolen dat oppositieleider Keiko Fujimori drie jaar de gevangenis ingaat, in afwachting op een proces wegens corruptie. Rechter Richard Concepción zei dat er een hoog risico was dat Fujimori uit Peru zou vluchten.
Fujimori is ervan beschuldigd dat zij in 2011 zo’n US$ 1,2 miljoen aan steekpenningen heeft ontvangen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Ze ontkent elk vergrijp en zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn.

Rechter Concepción zei dat er een "serieuze verdenking" was dat Fujimori een "de facto criminele organisatie die zich binnen haar" Popular Force politieke partij beweegt.
Eerder dit jaar nam de voormalige president, Pedro Pablo Kuczynski, ontslag in een schandaal in verband met de zaak Odebrecht.

Fujimori, die in de rechtbank zat, werd door de politie in hechtenis genomen na de uitspraak van de rechter. Van haar advocaat wordt verwacht dat ze in beroep gaat tegen het vonnis, meldde AFP.

De 43-jarige had eerder deze maand al een week in politiehechtenis doorgebracht, maar was in hoger beroep vrijgelaten. Ze verloor de presidentsverkiezingen in 2016 en 2011, ondanks dat haar Popular Force-partij de meeste stemmen won. De partij controleert momenteel het Peruaans Congres.

Maar in het afgelopen jaar zijn er enorme straatprotesten geweest tegen het politieke establishment. Fujimori's vader, de 80-jarige voormalige president Alberto Fujimori, zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit wegens mensenrechtenschendingen.
Advertenties