Minicongres werkgroep Gedupeerden Gezondheidszorg
01 Nov 2018, 16:39
foto


De werkgroep Gedupeerden Gezondheidszorg heeft op 25 oktober een 'besloten minicongres' gehouden over de problemen in de gezondheidszorg. De bijeenkomst was uitsluitend toegankelijk voor genodigden en de pers was niet uitgenodigd. Met deze opzet hoopten de organisatoren een situatie te scheppen waarin mensen zouden kunnen komen tot openhartige en vertrouwelijke communicatie. Alle genodigden konden in de uitnodiging zien wie er nog meer waren uitgenodigd. Niemand zou bang hoeven te zijn dat zijn of haar woorden de volgende dag in de krant zouden staan.

Aanwezig waren onder anderen Renate Wouden, voorzitter van de BBGO (Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst), Hugo Blanker, vakbondsleider en verzorger van het radioprogramma Tele Skoro Afersi, Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring en Dew Sharman, arts tevens parlementariër. Zij gaven elk kort en bondig antwoord op de vraag “Wat zijn de meest acute noden in de gezondheidszorg en wat kan er op korte termijn aan gedaan worden”. Na de statements van de inleiders konden de aanwezigen vragen stellen en opmerkingen maken.

Geen discussies en geen slotverklaring
De formule bleek een succes, mede door de uitstekende bijdragen van onder anderen de wetenschapper Ricky Stutgard en de arts Rudy Jessurun. Een twintigtal mensen met uiteenlopende achtergronden, academici, artsen, managers, vakbondsleiders, patiënten, arbeiders, studenten, produceerden in amper anderhalf uur een quick scan van de gezondheidszorg en een lijst van quick wins en strategische doelen.

Discussies waren niet toegestaan, en waar die toch dreigden uit te barsten werden die afgetopt. De bedoeling van de organisatie was dat de deelnemers zouden luisteren naar anderen en daarna met zichzelf in discussie zouden gaan. Daarom was er ook geen slotverklaring en geen samenvattende conclusie. De issues die naar voren kwamen waren onder meer:
• Tekorten aan medicamenten, protheses en andere medische artikelen, met name het tekort aan protheses voor orthopedische patiënten
• Slechte communicatie tussen huisartsen, specialisten en apotheken
• De onbeschofte behandeling en de discriminatie die mensen ondervinden in de poliklinieken en de ziekenhuizen,
• Het tekort aan thuiszorg
• De onevenwichtige investeringen in de curatieve versus preventieve gezondheidszorg
• De financiering van de zorg, de rol van de markt en de rol van de staat,
• Verspilling en misbruik van middelen
• Gebrek aan zelfzorg

Grass roots oplossingen
De organisatoren hoopten dat de bijeenkomst het begin zou kunnen zijn van een netwerk voor grass roots oplossingen van problemen.
Een der inleiders zei het krachtig: “Er is geen geld. De overheid kan de problemen niet oplossen. Wij als volk moeten nu zelf zien hoe we onze problemen oplossen”. Zij had een paar interessante ideeën, zoals de oprichting van een prothesebank voor orthopedische patiënten. Dit zou moeten lopen via people to people contacten in het buitenland, met name Nederland. Een ander voorstel was social media te gebruiken om elkaar op de hoogte te houden van welke medicijnen waar te krijgen zijn en tegen welke prijs.

Rechtspersoon
Iedereen was het ermee eens dat de problemen in de gezondheidszorg uitstijgen boven partijpolitiek en elke Surinamer raken, van hoog naar laag. De aanwezigen zeiden dat zij de vergadering zeer vruchtbaar vonden en uitkeken naar het vervolg. Men hoopte dat de werkgroep Gedupeerden Gezondheidszorg een organisatie opricht, met rechtspersoonlijkheid, om de belangen van patiënten te behartigen.

Judith Tilborg, voorzitter van de werkgroep Gedupeerden Gezondheidszorg, bedankte de aanwezigen voor hun aanwezigheid en zei dat alles afhangt van de ondersteuning die zij hoopt te krijgen vanuit de groep. Zij beloofde dat de aanwezigen een verslag zullen krijgen van de vergadering en dat er spoedig een vervolg komt op het Minicongres.

Namens de werkgroep Gedupeerden Gezondheidszorg, de secretaris,
Drs W.J.Bakker MPH
arts-epidemioloog
Advertenties