Indonesië: Locatie gecrast toestel vermoedelijk gevonden
31 Oct 2018, 20:40
foto
Duikers van de Indonesische Marine op de plaats waar vlucht JT 610 van Lion Air moet zijn neergekomen. (Foto: Reuters)


Indonesië heeft vandaag, woensdag, duikers ingezet rond de plaats waar een Boeing van Lion Air in de Javazee is neergestort. Onderzoekers hebben een signaal opgevangen dat vermoedelijk de locatie van het vliegtuig kan aangeven. Het toestel had 189 mensen aan boord toen het maandag crashte en er zijn geen overlevenden.

Het hoofd van de strijdkrachten, Hadi Tjahjanto, zei dat een zoek- en reddingsactie de mogelijke locatie van de zeebodem van de neergestorte jet heeft geïdentificeerd. Puin en enkele menselijke resten zijn eerder gevonden, maar niet de romp van het toestel en de zwarte dozen. "We zijn ervan overtuigd dat we een deel van de romp van JT610 hebben gevonden," vertelde Hadi aan TV One, verwijzend naar de vlucht. Het zoekteam had de coördinaten van de locatie, maar moest nu bevestigen dat het de romp was, voegde hij eraan toe.

Een 22 meter lang object werd gevonden op een diepte van 32 meter, zei de marine. Marine-officier Haris Djoko Nugroho zei dat duikers naar de locatie zouden gaan zodra een side-scan-sonar een gedetailleerder beeld van het object geeft.

De zoektocht werd vandaag uitgebreid tot 25 km vanaf het punt waar het vliegtuig het contact verloor, aldus functionarissen. Het grondpersoneel verloor het contact met Lion Air-vlucht JT610, kort nadat de Boeing 737 MAX 8 's morgens vertrok vanuit de hoofdstad Jakarta op weg naar het tin-mijnstadje Pangkal Pinang.

Indonesië stuurde teams van duikers om te zoeken naar de romp. Er wordt ook gebruik gemaakt van "pinger locators" om de cockpitrecorders te vinden. De recorders moeten uitwijzen waarom een bijna nieuw vliegtuig slechts 13 minuten na het opstijgen de zee stortte.

Ondertussen heeft de Indonesische minister van Transport de technische directeur van Lion Air en een aantal technici na de crash de laan opgestuurd. "Vandaag ontslaan we [de directeur] uit zijn functie en van zijn plicht," zei Budi Karya Sumadi, daarbij verwijzend naar het ongeluk als reden. Hij zei dat technici ook zijn ontslagen, meldde het persbureau Antara.

De plaatsvervanger van de nationale commissie voor verkeersveiligheid heeft gezegd dat het vliegtuig technische problemen had tijdens zijn vorige vlucht - van de stad Denpasar op het eiland Bali op zondag - inclusief een probleem met "onbetrouwbare luchtsnelheid". De piloot had gevraagd om kort na het opstijgen terug te keren naar de basis. Onderzoekers proberen vast te stellen waarom hij het verzoek heeft gedaan.

De Indonesische president Joko Widodo bezocht dinsdag de haven van Jakarta, waar de stapel puin werd gelegd op dekzeilen en de voorwerpen werden/ Onder de voorwerpen zijn verminkte stoelen, tassen, schoenen en uniformen van stewardessen.

Functionarissen zeiden dat menselijke resten werden verzameld in 37 lijkzakken nadat de plaats van de crash, ongeveer 15 km uit de kust, was uitgekamd. Tientallen familieleden van mensen aan boord kwamen samen in een politieziekenhuis waar bodybags werden gebracht voor forensische artsen om slachtoffers te identificeren. Het forensisch team zal onder meer speekselstaafjes nemen van familieleden voor DNA-testen.

"Ik blijf bidden voor een wonder, hoewel logischerwijs het vliegtuig in de oceaan is gezonken", zei Toni Priyono Adhi, wiens dochter op de vlucht was. "Maar als ouder wil ik een wonder."

Het ongeval was het eerste dat werd gerapporteerd met de veel verkochte Boeing 737 MAX. Het particuliere Lion Air, opgericht in 1999, zei dat het vliegtuig, dat sinds augustus operationeel was, luchtwaardig was. De piloot en de co-piloot hadden samen 11.000 vlieguren.

Lion Air zei dat het een team uit Boeing zou ontmoeten om te bespreken wat er was gebeurd. "We hebben veel vragen voor hen ... Dit was een nieuw vliegtuig," vertelde Lion Air-directeur Daniel Putut aan verslaggevers.
Advertenties