Trump stuurt duizenden troepen naar grens
30 Oct 2018, 18:35
foto
Met alles wat ze kunnen dragen, steken migranaten een grensrivier tussen Guatemala en Mexico over. (Foto's: AFP)


Het Pentagon stuurt meer dan 5.200 troepen naar de grens met Mexico, terwijl duizenden Midden-Amerikaanse migranten in een karavaan naar de Verenigde Staten (VS) lopen. Generaal Terrence O'Shaughnessy zei dat Operation Faithful Patriot zich zou richten op Texas, Arizona en Californië.

President Donald Trump zei eerder dat de 'invasie' van migranten zou stuiten op het Amerikaanse leger. Hij vertelde ook aan Fox News dat "tent steden" zouden worden gebouwd voor migranten die asiel zoeken in de VS. “Als ze asiel aanvragen, houden we ze vast totdat hun proces plaatsvindt. We gaan ze vasthouden, we gaan tent steden bouwen, we gaan overal tenten bouwen," zei hij in een interview op maandag.

Er zijn al 2.100 leden van de Nationale Garde aan de grens gestuurd na een eerder verzoek van Trump in april. Beide zijden van de politieke scheidslijn in de VS zijn beschuldigd van het gebruik van de migranten voor electorale winst, slechts een week voordat de Amerikanen naar de stembus gaan.

Bij de tussentijdse verkiezingen op 6 november zal de Republikeinse partij van president Trump proberen beide huizen van het Congres uit Democratische handen te houden. De migranten zijn nog ongeveer 1.600 km verwijderd van de grens met de VS.

Generaal O'Shaughnessy zei dat de troepen tegen het einde van de week ingezet zouden worden met wapens, helikopters, vliegtuigen, slagbomen en kilometers prikkeldraad om grensagenten te ondersteunen. Hoofdcommissaris Kevin McAleenan van de Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP), sprak ook de persconferentie van maandag toe. Hij vertelde verslaggevers dat de migranten naar schatting enkele weken verwijderd waren van het bereiken van de Amerikaanse grens.

Het aantal van 5.200 militairen is hoger dan de 800 militairen die aanvankelijk waren voorspeld. De totale militaire inzet betekent dat het aantal troepen aan de zuidwestelijke grens groter zal zijn dan de Amerikaanse troepen die momenteel in Syrië en Irak zijn, tekent de Wall Street Journal op.

Trump tweette op maandag: "Veel bendeleden en een paar hele slechte mensen zitten tussen de karavaan die naar onze zuidelijke grens koerst. "Ga alsjeblieft terug, je zal niet worden toegelaten tot de Verenigde Staten, tenzij je het juridische proces doorloopt. Dit is een invasie van ons land en ons leger wacht op je!"

Veel van de migranten zeggen dat ze van plan zijn asiel aan te vragen in de VS. Het internationaal recht verplicht om asielaanvragen van migranten die in de VS zijn gearriveerd te horen als ze zeggen dat ze bang zijn voor geweld in hun eigen land.
Degenen die asiel zoeken, moeten vluchten door een ernstige angst voor vervolging in hun eigen land. Onder het internationaal recht worden deze migranten beschouwd als vluchtelingen. Als een asielzoeker de VS illegaal binnenkomt, heeft hij nog steeds recht op een hoorzitting over zijn claim.

Economische migranten zijn degenen die een betere levenskwaliteit zoeken - en zelfs als ze op de vlucht zijn voor verwoestende armoede, worden ze niet als vluchtelingen beschouwd en hebben ze niet dezelfde bescherming.

Trump is niet de eerste president die troepen naar de grens met Mexico stuurt. President Barack Obama stuurde ongeveer 1.200 soldaten van de Nationale Garde om de grens te bewaken, terwijl president George W. Bush ongeveer 6.000 troepen inzette om Border Patrol te helpen bij wat Operatie Jump Start heette. Beide keren duurde de versterking bij de grens ongeveer een jaar.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April