Jair Bolsonaro wordt nieuwe president Brazilië
28 Oct 2018, 20:10
foto
Jair Bolsonaro heeft de tweede ronde van de verkiezingen in Brazilië gewonnen. (Foto: Reuters)


Voormalige legerkapitein Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen van Brazilië gewonnen. Met 94 procent van de stemmen geteld, had Bolsonaro 56 procent van de stemmen in de tweede ronde verkiezingen tegen de linkse Fernando Haddad van de Arbeiderspartij (PT). Volgens de verkiezingsautoriteit TSE heeft Haddad 44 procent van de stemmen gehaald.

De opkomst van Bolsonaro is voortgestuwd door de afwijzing van de linkse PT die Brazilië 13 van de afgelopen 15 jaar bestuurde. De Arbeiderspartij werd twee jaar geleden verdreven te midden van een diepe recessie en een politiek corruptieschandaal.

Laura Chinchilla, de voormalige president van Costa Rica, hoofd van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, zei dat de stemming kalm en ordentelijk was in het hele land. Tijdens de campagne was er sprake van partijgeweld.

Veel Brazilianen zijn bezorgd dat Bolsonaro, een bewonderaar van de militaire dictatuur van 1964-1985 en een verdediger van het gebruik van foltering voor linkse tegenstanders, de mensenrechten zal vertrappen, burgerlijke vrijheden wil beperken en de vrijheid van meningsuiting wil beperken.

Het 63-jarige zevenjarig congreslid heeft gezworen de criminaliteit in de Braziliaanse steden en de landbouwgebieden aan te pakken door de politie meer autonomie te geven om op criminelen te schieten. Hij wil ook meer Brazilianen wapens laten kopen om misdaad te bestrijden.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April