NPS wil studie Afobaka dam vóór overname
29 Oct 2018, 00:56
foto
De Brokopondo krachtcentrale te Afobaka. Eind 2019 komt de dam in handen van Suriname. (Foto: Leroy Troon)


Het is noodzakelijk om een grondige studie te doen over de Afobakadam. NPS-voorzitter Gregory Rusland constateert dat er een hoera-stemming heerst bij de regering om de Afobakadam eind 2019 over te nemen. Dit, om verkiezingsvoordeel eruit te behalen. Als het land geen goede voorbereidingen treft, kan ze geconfronteerd worden met miljoenen aan uitgaven. De studie zal door de Acoa gefinancierd dienen te worden, omdat zij ervoor dient te zorgen dat de faciliteit in goede conditie wordt overgedragen aan Suriname.

Hoewel de discussie over Alcoa en de conceptwetten nog moet plaatsvinden in De Nationale Assemblee, heeft de NPS vrijdag een discussie gehouden over dit onderwerp. Rusland heeft aangegeven dat uit informatie blijkt dat "we uiterst behoedzaam moeten zijn om niet in een avontuur terecht te komen". Suriname moet volgens de NPS precies weten wat hem te wachten staat.

Energiedeskundige Peter Donk heeft tijdens de discussie diverse studies en gegevens van andere dammen wereldwijd aangehaald, waarbij blijkt dat dammen en bijbehorende infrastructuur na gemiddeld 50 jaar grondige revisie moeten ondergaan en diverse onderhoudswerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd die ook heel kostbaar zijn. De Afobaka dam is nu ongeveer 50 jaar oud en verkeert in de gevarenzone voor die grote revisie die moet plaatsvinden. De aandacht is onder andere op de civiele, mechanische en elektrische situatie in en rond de dam.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April