PALU: Met Alcoa-deal wordt hele land benadeeld
29 Oct 2018, 00:02
foto
PALU-voorzitter Jim Hok


De PALU is na bestudering van de concept Alcoa-deal bezorgder geraakt dan ze al was. "Niet alleen wordt de Staat, wij met z’n allen dus, voor honderden miljoenen US dollars benadeeld. Ook de mensen in het district Para wiens grond op de een of andere manier is gebruikt door Suralco, worden heel ernstig ingekort in hun rechten," zegt PALU-voorzitter Jim Hok.

De Nationale Assemblee (DNA) moet de conceptovereenkomst die president Desi Bouterse heeft ingediend ter beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) nog behandelen. PALU constateert dat de deal zeer nadelig is voor Suriname. Met het geld dat het land misloopt, hadden alle financiële problemen in het onderwijs en in de gezondheidssector kunnen worden opgelost. Duizenden woningen zouden kunnen worden gebouwd, alle jongeren hadden een studiebeurs kunnen krijgen en honderden nationale ondernemers in de toerisme, diensten en agrarische sector hadden gestimuleerd kunnen worden, benadrukt de politicus.

"Dat de regering ons bewust voor honderden miljoenen US dollars benadeelt bij de onderhandelingen ter beëindiging van de BO is intussen bij de meeste mensen wel bekend, al valt het soms moeilijk om het te geloven. De hele benadering van de regering om te weigeren de Alcoa wanprestatie te verwijten ten opzichte van ons land was al een waarschuwing," voert Hok aan.

In de BO staat dat de Afobakka Waterkrachtcentrale bij beëindiging van de BO gratis en in goede staat aan Suriname moet worden overhandigd. De regering gaat daaraan voorbij en pleit namens Alcoa dat we blij moeten zijn dat we de krachtcentrale al eind volgend jaar krijgen en niet in 2033 en dat we zogenaamd miljarden voordeel daaraan hebben. De werkelijkheid is volgens Hok dat sinds de ‘de facto’ beëindiging van de BO door Suralco, wij tien keer meer betalen voor onze stroom dan wij zouden moeten betalen. TIEN keer!!! En dat gewoon omdat de regering weigert of niet in staat is om haar werk te doen in het belang van het land.

Hok voert aan dat de president en zijn regering laten zien dat zij consequent tegenover het volk staan en zich net zo consequent inzetten voor Alcoa. Dat blijkt ook uit de voorstellen die DNA hebben bereikt voor wat betreft het vergoeden van Surinamers wiens gronden op de een of andere manier door de Suralco zijn gebruikt. Dit geldt met name voor het district PARA. In de BO was er voor de meeste van deze gevallen een voorziening getroffen. De regering haalt hier een dikke streep doorheen en wil deze BO-voorzieningen vervangen door andere regels die aanmerkelijk nadeliger zijn voor de grondeigenaren. "Nogmaals, hoe komt men op het idee om Surinamers op zo’n manier te benadelen ten gunste van de multinational, waar zit je hart?", voert de PALU-voorzitter aan.

Deze halsstarrige anti-Suriname houding van de regering met de president voorop geeft te denken, meent de PALU-topman. "Is het werkelijk waar dat de regering aanwijzingen had dat een juridisch gevecht met Alcoa in het nadeel van Suriname zou uitvallen, hetzij qua tijd, hetzij qua uitkomst?" De door de PALU geraadpleegde juristen beweren het tegendeel. "Wij geloven dat Suriname een heel goede kans had en misschien nog heeft om desnoods met arbitrage zoals in de BO ook is genoemd, er positief uit te komen. Of spelen er andere, hele grote super persoonlijke belangen? Tot nog toe kijken we voor die belangen vooral naar voordelen die door Alcoa binnen Suriname aan personen zouden kunnen worden doorgespeeld.

Maar het wordt steeds duidelijker dat indien hiervan sprake is, dat we beslist ook naar het buitenland moeten kijken om te zien wie beloond gaat worden en op welke wijze. Het laatste hierover is nog niet gezegd. Maar als de President en de regering bereid zijn om met een vreemde, een buitenlandse multinationaal bedrijf stelling te nemen tegen ons Surinamers, waarom zouden we nog moeten geloven dat de regering in andere zaken dan wel in ons belang handelt?", benadrukt Hok.
Advertenties