Barcelona walst over Real Madrid, 5-1
28 Oct 2018, 14:37
Luis Suárez heeft zijn hattrick beet in de eerste 'El Clásico ' van het seizoen. En dat tegen aartsrivaal Real Madrid. (Foto: Reuters)

Barcelona verpulvert Real Madrid in eerste 'El Clásico' van het seizoen. 5-1 is de eindstand voor Barcelona, die een masterclass in voetbal heeft verzorgd aan 'Los Blancos'. Een hattrick voor Luis Suárez en drie punten voor de koplopers. Coach Julen Lopetegui heeft alle kaarten op tafel gelegd, maar heeft zich 5 minuten voor tijd diep vernederd teruggetrokken in de kleedkamer. De toeschouwers van Barcelona gaan uit hun dak.

Real Madrid is op papier met een supersterk elftal gestart met enige minpunt dat de rechtsback Dani Carvajal niet fit is voor de wedstrijd. Nacho vervangt hem in de basis en behoort ook tot één van de veelbelovende sterren van Real. Maar het is juist op de lijn van Nacho waar Jordi Alba en Phillipe Coutinho van Barca veel gevaarlijke situaties presenteren aan de verdediging van Real. Barcelona moet het doen zonder Lionel Messi in de basis. Ook Gerard Piqué en Clement Lenglet moeten oppassen dat ze geen blessure oplopen, omdat er geen directe vervanging aanwezig is voor de centrale verdediging van Barca.

Beide teams beginnen sterk aan de wedstrijd. Maar na enkele minuten blijkt de druk van Barcelona overweldigend te zijn op 'Los Blancos'. Na een prachtige voorzet van Alba, krijgt Coutinho de bal aan zijn voeten en trapt hij deze vol overtuiging buiten het bereik van doelman Thibaut Courtois van Real. Na 10 minuten spelen staat Barcelona al vóór en krijgt de club een enorme boost van zelfverzekerdheid. Real probeert in het spel te komen, maar het gaat moeizaam. Terwijl Barca er strategisch heel solide en verzekerd uitziet, lijkt er bij Real geen eigen identiteit te zijn. Lopetegui, die een goed resultaat moet behalen, ziet er minuten later heel bezorgd uit wanneer Raphael Varane een klungelige overtreding maakt op Suárez in het strafschopgebied. De scheidsrechter Jose Maria Sanches fluit in de eerste instantie niet voor het incident, maar wordt al gauw gevraagd door het VAR-team om de situatie te herzien. Na consult wijst Sanches naar de penalty stip. Suárez houdt het hoofd koel en schiet vol overtuiging in het net. De ruststand is 2-0 in het voordeel van Barca.

Lopetegui maakt aan het begin van de 2e helft een wissel. Lucas Vazquez komt in de plaats van Varane. De snelheid van Lucas en de overtuiging overrompelt Barca. Vijf minuten in de tweede helft komt Marcelo via een terugspeelbal van Isco tot scoren. Madrid zette voor zeker 20 minuten lang het spel op zijn kop. Tot het moment komt dat Barca-trainer, Ernesto Valverde, twee tactische veranderingen bracht. Ousmane Dembele kwam in de plaats van Coutinho. Bij zijn eerste actie in de wedstrijd legt hij de bal voor teamgenoot Sergi Roberto, die het leer op zijn beurt netjes op het hoofd van Suárez zet. De bal vliegt over de doellijn. Barcelona neemt het spel compleet over. In de 83e minuut maakt Suárez zijn hattrick met nog een assist voor Sergi Roberto. En de laatste nagel in de kist is geslagen door Arturo Vidal met een assist van Dembélé. 5-1 eindigt de wedstrijd en Barcelona heeft bewezen om op een ander niveau te zijn dan zijn aartsrivaal. Hiermee staat Barca weer aan top van de competitie met 21 punten. Het verschil is nu naar 7 punten tussen de Spaanse giganten. Het is nu afwachten geblazen voor de gevolgen van deze vernedering voor Real Madrid, met de nadruk op hoofdtrainer Julen Lopetegui.