Belastingverdragen must verbetering investeringsklimaat
29 Oct 2018, 04:38
foto


Met toenemende frequentie wordt de laatste maanden wederom gesproken over het verbeteren van ons investeringsklimaat. Recentelijk is zelfs een heuse Trade & Investment Forum georganiseerd door Suriname in Miami. Het adagium lijkt te zijn ‘Suriname is open for business’. Dit soort marketinginitiatieven vanuit de regering doen veel goed voor het positief ombuigen van het sentiment over Suriname bij potentiële investeerders in het buitenland.

Deze initiatieven zullen evenwel niet het gewenste effect hebben als ze niet geruggensteund worden door concrete (fiscale) faciliteiten. Een serieuze investeerder zal pas investeren na zorgvuldige evaluatie van de return on investment. Eén van de belangrijkste aspecten daarbij is de aanwezigheid van een belastingverdrag ter voorkoming van dubbele belasting. Wenst Suriname zijn investeringsklimaat in ernst te verbeteren, dan moet het belastingverdragen sluiten met belangrijke handelspartners en opkomende economieën met hoge groei.

Een belastingverdrag is meestal een bilaterale overeenkomst tussen twee landen dat regelt welk land over bepaalde inkomsten belasting mag heffen. Hiermee wordt grotendeels voorkomen dat dezelfde inkomsten door beide landen wordt belast. In de praktijk wordt meestal als eerst gekeken naar de belasting op winstuitkeringen oftewel dividend of capital gains. Een buitenlands bedrijf dat in Suriname activiteiten ontplooit, zal de winst (na het betalen van inkomstenbelasting) op den duur willen uitkeren naar de moedermaatschappij in het ander land. Bij afwezigheid van een van toepassing zijnd belastingverdrag, zal dat doorgaans leiden tot (hoge) dubbele belastingheffing.

Het belang van belastingverdragen voor het stimuleren van Foreign Direct Investment (FDI) is al veelvuldig besproken en aangetoond. Er is al meerdere malen door empirisch onderzoek aangetoond dat belastingverdragen FDI meer laten toenemen dan zorgen voor vermindering van belastinginkomsten. Daarnaast is er een negatieve correlatie tussen het afsluiten van belastingverdragen en de hoogte van inflatie. Ik verwijs voor verdere lezing naar: The Role of Tax Treaties in Facilitating Development and Protecting the Tax Base, WU International Taxation Research Paper Series; The Impact of Double Tax Treaties on Foreign Direct Investments, Conference: 16th International Academic Conference, At Amsterdam; An Economic Perspective on Double Tax Treaties with(in) Developing Countries, World Tax Journal; en
The Effect of Treaties on Foreign Direct Investment: Bilateral Investment Treaties, Double Taxation Treaties, and Investment Flows, Oxford Scholarship.

Suriname heeft op dit moment een belastingverdrag met Nederland en één met Indonesië. Sinds de onafhankelijkheid wordt voor het investeren in Suriname, zwaar gesteund op het belastingverdrag met Nederland. Alhoewel er historische en culturele banden zijn met Indonesië, wordt vrijwel geen handel gedreven met dat land (minder dan 1% van het totaal). De FDI afkomstig uit Indonesië is ook te verwaarlozen. Alhoewel dat kan veranderen met de Islamic Finance/Banking initiatieven. Fiscaal bekeken zal het voor een Indonesisch bedrijf gunstiger zijn om via Nederland in Suriname te investeren dan rechtstreeks.

Op basis van de handelsstatistieken zijn onze belangrijkste handelspartners: Verenigde Arabische Emiraten (goud), Zwitserland (goud), België, Caricom, Frankijk/Frans- Guyana, Verenigde Staten van Amerika, Nederland, Singapore, China, India, Canada. Uit deze lijst van landen heeft Suriname slechts met Nederland een belastingverdrag. Een goed belastingverdrag kan bestaande handelsbetrekkingen verdiepen en kan nieuwe handelsbetrekkingen creëren.

Suriname is onderdeel van Caricom, maar heeft het Caricom-belastingverdrag nooit geratificeerd. Onder het Caricom-belastingverdrag mag geen dividendbelasting worden geheven op grensoverschrijdend dividend. In Suriname is op dit moment het tarief van dividendbelasting 25%. Binnen Caricom is Suriname door zijn gunstige geografische ligging en relatief positief sociaal-maatschappelijk profiel, een favoriet om als vestigingsland te dienen. Echter, doordat het Caricom-belastingverdrag (nog) niet is geratificeerd, valt Suriname meestal toch buiten de selectie.

Als klein land hoef je niet met de hele wereld belastingverdragen af te sluiten. Daarvoor hebben we de middelen noch de capaciteit voor. Het is dan verstandiger om met gevestigde financiële hubs een belastingverdrag af te sluiten. Via die landen ontstaat dan toegang tot een brede markt van FDI. Suriname doet er derhalve goed aan zich te richten op het sluiten van belastingverdragen met bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en Curaçao en niet te vergeten z.s.m. over te gaan tot ratificatie van het Caricom-belastingverdrag.


Siegfried Kenswil LL.M. RB
fiscalist verbonden aan Kenswil & Co NV
Advertenties